Josep Borrell PRESEAZĂ Iranul să menţină acordul nuclear

Publicat:

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, spaniolul Josep Borrell, s-a întâlnit joi cu omologul său iranian Mohammad Zavad Zarif la New Delhi pentru a presa Iranul să menţină acordul nuclear şi să revină asupra încălcării angajamentelor sale, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Josep Borrell a insistat în cursul întâlnirii asupra “interesului constant al Uniunii Europene de a menţine acordul, care în prezent este mai important ca oricând, date fiind escaladările periculoase din Orientul Mijlociu şi din regiunea Golfului”, a precizat un comunicat publicat de serviciul său de presă la Bruxelles.


Citeşte şi: Autorităţile din Argentina au găsit 82 de kg de cocaină la bordul unui avion KLM

Această întrevedere, care a avut loc în contextul unei conferinţe, a fost prima după o serie de discuţii la telefon de când SUA l-au ucis la 3 ianuarie, într-un atac cu dronă, pe generalului iranian Qassem Soleimani.

Acest pact, încheiat între Iran şi Grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), riscă să devină caduc după ce preşedintele american Trump l-a denunţat în mod unilateral în 2018, după care a reinstituit sancţiuni economice drastice împotriva Teheranului, pe care le-a tot înăsprit de atunci.

Citeşte şi: Administraţia Trump a anulat brusc trei briefinguri clasificate privind Iranul

Ca ripostă la retragerea americană din acord, Teheranul s-a dezangajat din luna mai din mai multe puncte-cheie ale acestui pact care limita drastic activităţile sale nucleare.

Cele trei state europene semnatare ale acordului de la Viena – Marea Britanie, Franţa şi Germania – au anunţat marţi declanşarea Mecanismului de Reglementare a Diferendelor (MRD) în încercarea de a constrânge Teheranul să revină la aplicarea prevederilor înţelegerii. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.