X

Josep Borrell PRESEAZĂ Iranul să menţină acordul nuclear

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, spaniolul Josep Borrell, s-a întâlnit joi cu omologul său iranian Mohammad Zavad Zarif la New Delhi pentru a presa Iranul să menţină acordul nuclear şi să revină asupra încălcării angajamentelor sale, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Josep Borrell a insistat în cursul întâlnirii asupra “interesului constant al Uniunii Europene de a menţine acordul, care în prezent este mai important ca oricând, date fiind escaladările periculoase din Orientul Mijlociu şi din regiunea Golfului”, a precizat un comunicat publicat de serviciul său de presă la Bruxelles.

Citeşte şi: Autorităţile din Argentina au găsit 82 de kg de cocaină la bordul unui avion KLM

Această întrevedere, care a avut loc în contextul unei conferinţe, a fost prima după o serie de discuţii la telefon de când SUA l-au ucis la 3 ianuarie, într-un atac cu dronă, pe generalului iranian Qassem Soleimani.

Acest pact, încheiat între Iran şi Grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), riscă să devină caduc după ce preşedintele american Trump l-a denunţat în mod unilateral în 2018, după care a reinstituit sancţiuni economice drastice împotriva Teheranului, pe care le-a tot înăsprit de atunci.

Citeşte şi: Administraţia Trump a anulat brusc trei briefinguri clasificate privind Iranul

Ca ripostă la retragerea americană din acord, Teheranul s-a dezangajat din luna mai din mai multe puncte-cheie ale acestui pact care limita drastic activităţile sale nucleare.

Cele trei state europene semnatare ale acordului de la Viena – Marea Britanie, Franţa şi Germania – au anunţat marţi declanşarea Mecanismului de Reglementare a Diferendelor (MRD) în încercarea de a constrânge Teheranul să revină la aplicarea prevederilor înţelegerii. 

Tags: acord nuclearIranJosep BorrellMecanismul de reglementare a diferendelor (MRD)Mohammad Zavad ZarifNew DelhiOrientul MijlociuQassem SoleimaniteheranUniunea Europeană (UE)
Categorii: Sinteze