X

Josep Borrell promite ‘discuţii sincere’ cu premierul israelian, înainte de reuniunea Consiliului de asociere UE-Israel

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a promis luni “discuţii sincere” cu premierul israelian Yair Lapid, în special cu privire la situaţia “îngrijorătoare” din teritoriile palestiniene, informează AFP, potrivit agerpres.

“Vom discuta în mod sincer şi deschis (…) despre situaţia din teritoriile palestiniene şi despre procesul de pace, care este în impas”, a dat asigurări Borrell la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului de asociere UE-Israel, instanţă ce nu se mai reunise de un deceniu.

Citește și : Victorii importante ale aliaţilor lui Bolsonaro în alegerile legislative din Brazilia

“După o lungă pauză de 10 ani, redăm viaţa acestei platforme” de discuţii, şi-a exprimat Borrell satisfacţia.

Premierul israelian nu este prezent în capitala europeană şi ar urma să participe la reuniune prin videoconferinţă.

Şeful diplomaţiei europene a menţionat sprijinul exprimat în timpul Adunării Generale a ONU de Yair Lapid pentru un acord de pace fondat pe soluţia cu două state. “Este cee ce susţinem şi noi, trebuie să explorăm cum să progresăm în mod concret”, a subliniat Borrell.

Doi palestinieni au fost ucişi luni de forţele israeliene lângă Ramallah, în centrul Cisiordaniei ocupate.

Citește și : Europa se confruntă cu un ‘risc fără precedent’ de probleme în aprovizionarea cu gaze

Armata israeliană şi-a înmulţit operaţiunile în Cisiordania ocupată în urma unui val de atacuri anti-israeliene care au avut loc de la mijlocul lui martie şi s-au soldat cu 20 de morţi. Aceste operaţiuni, presărate cu ciocniri cu populaţia, s-au soldat de asemenea cu zeci de morţi de partea palestiniană, printre care membri ai unor grupări armate.

Tags: bruxellesisraelJosep BorrellUEYair Lapid
Categorii: DiasporaSinteze