X

Josep Borrell se va deplasa la Washington pentru a reconfirma soliditatea parteneriatului euro-atlantic

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate Josep Borrell se va deplasa la Washington luni şi marţi pentru a reconfirma soliditatea parteneriatului euro-atlantic şi pentru a promova cooperarea în domeniul securităţii energetice, informează EFE, potrivit agerpres

Luni, 7 februarie, Josep Borrell va avea o întâlnire bilaterală cu secretarul de stat american Antony Blinken în care va “discuta subiecte urgente de pe agenda internaţională pentru reconfirmarea solidităţii parteneriatului transatlantic într-un moment crucial pentru diplomaţia globală”, a informat vineri Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Citește și : Islanda intenţionează să renunţe la vânătoarea de balene în scopuri comerciale începând din 2024

Ulterior, Borrell şi Blinken vor co-prezida Consiliul pentru energie UE-SUA, la care vor mai participa şi comisarul european pentru energie Kadri Simson şi secretarul american pentru energie Jennifer Granholm.

Acest eveniment are loc “într-un moment crucial pentru a aborda furnizarea de energie pentru a face faţă disponibilităţii gazelor naturale şi preţurilor volatile”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al SEAE, Peter Stano.

El a adăugat că această reuniune este, de asemenea,”esenţială pentru impulsionarea cooperării în domeniul securităţii energetice şi pentru angajamentul comun de a accelera o tranziţie energetică corectă şi curată către neutralitate climatică pentru cetăţenii UE, SUA şi din întreaga lume”.

Citește și : Biden, confruntat cu o întărire strategică a alianţei Putin – Xi Jinping (analiză France Presse)

Marţi, Borrell are prevăzută o intervenţie la evenimentul inaugural al seriei Jean Monnet Conversations, co-organizat de Delegaţia UE, ambasada Franţei şi revista The Atlantic.

De asemenea, şeful diplomaţiei europene se va întâlni marţi cu membrii comisiei pentru relaţii externe din cadrul Senatului american.

Tags: Antony BlinkenJosep BorrellSEAEwashington
Categorii: Diaspora