X

Josep Borrell solicită crearea ‘imediată’ a coridoarelor de evacuare din Mariupol, cu ‘asigurările necesare de încetare a focului’

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, solicită crearea ”imediată” a coridoarelor umanitare de evacuare din Mariupol ”cu asigurările necesare de încetare a focului, de la Azovstal şi alte zone ale oraşului până în alte regiuni ale Ucrainei”, potrivit CNN, scrie news.ro .

”Trebuie asigurat accesul liber şi sigur pentru cei care furnizează asistenţă umanitară, în conformitate cu principiile fundamentale ale drepturilor omului şi cu dreptul internaţional umanitar”, a îndemnat el.

Citește și :  Peste 1.100 de medici din Germania s-au oferit voluntari să plece în Ucraina

Borrell a lăudat ”eforturile Ucrainei de a găsi o soluţie diplomatică pentru evacuarea civililor”, dar a spus că Uniunea Europeană regretă ”că Rusia nu face eforturi reciproce”.

În comunicatul publicat vineri, şeful diplomaţiei europene a subliniat şi urgenţa situaţiei.

”De câteva săptămâni, lumea este martoră la un atac crud şi ilegal în Mariupol din partea Rusiei, care a condus la distrugerea pe scară largă a oraşului, inclusiv atrocităţi împotriva civililor, sub un pretext deformat de «eliberare» a oraşului”, a argumentat Borrell.

”Mii din locuitorii săi (n.r. Mariupol) au fost deportaţi în Rusia sau strămuţi forţat în zonele necontrolate de guvern ale Ucrainei”, a mai spus el.

Citește și : Fostul preşedinte hondurian este judecat în SUA pentru trafic de droguri

Oficialul de rang înalt al UE a adăugat că peste 100.000 de civili rămân în Mariupol, iar aproximativ 1.000 s-au refugiat în combinatul siderurgic Azovstal şi sunt apăraţi de Forţele armate ucrainene.

Tags: AzovstalJosep BorrellMariupolrusiaUE
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina