X

Josep Borrell sprijină ideea unei zone de excludere aeriană în nord-vestul Siriei

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, s-a pronunţat joi în sprijinul ideii de instituire a unei zone de excludere aeriană în nord-vestul Siriei, subliniind totuşi că aceasta este mai degrabă o întrebare pentru NATO sau Naţiunile Unite decât pentru Uniunea Europeană, potrivit DPA şi EFE, scrie agerpres.

‘În ceea ce mă priveşte, este o iniţiativă bună, care ar trebui să fie susţinută de UE’, a spus Borrell în cadrul unei conferinţe de presă, după o întâlnire informală a miniştrilor apărării din Uniunea Europeană, potrivit EFE. Această întâlnire a miniştrilor apărării va fi urmată de una a miniştrilor de externe ce va fi consacrată escaladării situaţiei în nord-vestul Siriei.

Citește și : Maduro le cere femeilor din Venezuela să facă câte şase copii

‘Dacă dorim să punem capăt bombardamentelor care ameninţă civilii, trebuie să creăm o zonă de excludere aeriană pentru a evita noi atacuri’, a spus el, subliniind totodată că aceasta este doar opinia sa în calitate de Înalt reprezentant (al UE), dar că această problemă ar trebui să fie luată în considerare de ţările membre ale blocului comunitar.

Turcia a lansat ideea unei zone de excludere aeriană la Idlib, în timp ce cancelarul german Angela Merkel a solicitat o zonă de securitate pentru protejarea civililor.

‘Avem nevoie de loc şi spaţiu pentru a furniza ajutor umanitar’, a declarat ministrul german de externe Heiko Maas, în drum pentru discuţiile cu omologii săi din UE.

Citește și : Chinezii sunt avertizaţi să nu se apropie de graniţa cu Coreea de Nord: ‘Riscaţi să fiţi ÎMPUŞCAŢI!’

Întrebat de jurnalişti cum ar putea UE să contribuie concret la această iniţiativă, Borrell a afirmat că majoritatea ţărilor membre ale UE fac parte din NATO, care va decide în final cu privire la această problemă.

Pe de altă parte, el a pledat pentru consolidarea componentei europene în cadrul NATO şi pentru o politică europeană comună de apărare.

Tags: aparareJosep BorrellNATOUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora