X

Josep Borrell: UE nu este completă fără Balcani

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat joi la Pristina că Uniunea Europeană doreşte să reactiveze dialogul dintre Serbia şi Kosovo şi a reiterat încă o dată angajamentul Bruxelles-ului faţă de Balcani, relatează agenţia EFE, scrie agerpres.

”Sunt aici pentru a oferi colaborarea noastră în vederea facilitării dialogului dintre Kosovo şi Serbia şi de asemenea să vă cer încrederea şi pentru a avea o foarte bună cooperare”, a declarat Borell, citat de agenţia EFE, după o întrevedere cu preşedintele kosovar Hashim Thaci.

Citește și : Perioada de incubație a noului coronavirus este de aproximativ 5 zile

”O spun întrucât pentru mine UE nu este completă fără Balcani”, a continuat el, semnalând că stabilitatea în regiune este în interesul Europei, care ”nu-şi mai poate permite încă o dată să aibă Balcanii separaţi”.

Borell a mai spus că misiunea sa este ”să faciliteze negocierile dintre Serbia şi Kosovo, întrucât problema poate fi rezolvată doar de Serbia şi Kosovo”.

Dialogul mediat de UE pentru normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina este blocat de un an în urma deciziei premierului kosovar demisionar Ramush Haradinaj de a impune ”taxe vamale” de 100% asupra tuturor produselor livrate din Serbia. Atât UE cât şi SUA au cerut kosovarilor să renunţe la această măsură pentru a permite reluarea discuţiilor.

Citește și : Cutremur cu magnitudinea 5,3 în largul Insulelor Dodecaneze din Grecia

Responsabilul politicii externe a UE s-a mai întâlnit joi în Kosovo şi cu reprezentanţi ai partidelor politice locale, cu misiunea civilă europeană Eulex şi va vizita oraşul Prizren. El va pleca vineri în Serbia, unde se va întâlni cu preşedintele Aleksandar Vucic şi cu alţi lideri politici, precum şi cu membri ai societăţii civile.

Tags: balcanibruxellesJosep BorrellKosovopristinaserbiauniunea europeana
Categorii: Diaspora