X

Josep Borrell: UE trebuie să ofere alternative la Rusia şi China

Uniunea Europeană trebuie să evite crearea de noi ”dependenţe” şi să ofere o alternativă ţărilor partenere în contextul în care blocul comunitar îşi remodelează abordarea diplomatică după invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell pentru euractiv.com., potrivit agerpres.

”Nu căutăm să înlocuim alte parteneriate – şi cu siguranţă nu suntem interesaţi de crearea de noi dependenţe”, a spus Borrell atunci când a fost întrebat dacă el consideră că există riscul ca europenii să repete greşelile făcute în relaţiile cu Rusia şi China.

Citeşte şi: Curtea Supremă a Noii Zeelande recomandă scăderea vârstei pentru dreptul la vot – Black News

Blocul comunitar trebuie să ”renunţe la a concentra livrările de materii prime pe un singur furnizor – aceasta este lecţia pe care cred că am învăţat-o din criza gazului”, a adăugat demnitarul european.

El s-a referit la scăderea dependenţei Europei de gazul rusesc de la 40% la numai 7% în prezent şi la necesitatea găsirii unor furnizori alternativi de resurse energetice. ”Central-asiaticii vor să aibă o relaţie cu Europa, dar dacă nu facem nimic, cu siguranţă alţii vor avea mai multă influenţă decât noi”, a explicat Borrell, în marja reuniunii UE-Asia Centrală din oraşul uzbek Samarkand.

Întrebat dacă UE este un partener mai atractiv în Asia Centrală şi în afara acesteia, Josep Borrell a spus că noua strategie a UE, numită Global Gateway, ‘este modul nostru de a ne arăta ambiţia şi prezenţa politică”.

”Global Gateway s-ar putea să nu sune prea atractiv şi chinezii îşi vând eficient iniţiativa lor Belt and Road (aşa-numitul nou drum al mătăsii), care a fost lansată cu ani în urmă comparativ cu noi – iată de ce trebuie să ne implicăm mai mult”, a menţionat şeful diplomaţiei UE.

Totuşi, iniţiativa europeană, în valoare de 300 de miliarde de euro, a fost criticată pentru că nu furnizează suficientă putere financiară pentru a contracara iniţiativa chineză.

Citeşte şi: Donatorii pentru Republica Moldova se reunesc la Paris – Black News

”Este adevărat că Global Gateway este doar la început, dar în prezent suntem deja cel mai important investitor în termeni agregaţi în Asia Centrală, ceea ce va continua”, a accentuat el.

Pe de altă parte, Josep Borrell a criticat lentoarea cu care sunt parafate acordurile comerciale ale UE. ”Trebuie să folosim instrumentele pe care le avem şi cel mai important este cu siguranţă reprezentat de relaţiile economice”, a spus demnitarul european. 

Tags: Belt and RoadChinaGlobal GatewayJosep BorrellrusiaSamarkanducrainauniunea europeana
Categorii: Știrile zilei