X

Josep Borrell vorbeşte despre situaţia din America Latină: ‘Este mai gravă decât acum câteva luni!’

Noul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Josep Borrell, a declarat luni că este necesară abordarea situaţiei actuale din America Latină deoarece aceasta este “mai gravă” faţă de acum câteva luni, cu crize în ţări precum Bolivia, Chile sau Venezuela, transmite EFE, potrivit agerpres.

“America Latină este una din temele care trebuie abordate deoarece aceasta, din Chile până în Venezuela, este într-o situaţie mult mai gravă decât înainte de vară”, a spus presei Borrell, la sosirea la primul Consiliu al Miniştrilor de Externe din UE de când a preluat funcţia de şef al diplomaţiei comunitare, pe 1 decembrie.

Citeşte şi: ATAC cu rachete în apropiere de aeroportul din Bagdad: Şase militari sunt răniţi!

Politicianul spaniol a indicat concret că la reuniunea de luni va fi discutată situaţia din Bolivia după plecarea din ţară a fostului preşedinte Evo Morales, unde UE a cerut organizarea de noi alegeri corecte şi libere cât mai curând posibil.

“Am realizat acolo în ultimele săptămâni o intensă muncă de mediere prin delegaţia UE, care a făcut o treabă foarte bună, pentru a chema la reţinere şi a încerca să evităm escaladarea violenţei”, a arătat Borrell.

O altă temă pe agenda Consiliului va fi acordul dintre Turcia şi Libia care extinde zona economică maritimă turcă până la apele Greciei, ceea ce a generat protestul Atenei şi a creat disconfort în Uniune.

Borrell a spus că luni se va încerca o apropiere a poziţiilor pe acest subiect şi a exclus discutarea de “sancţiuni”, miniştrii urmând mai degrabă să analizeze conţinutul memorandumului de înţelegere turco-libiană, “care nu a fost ţinut secret, dar nu a fost cunoscut până acum câteva zile”.

Despre reuniunea de luni de la Paris sub medierea Franţei şi Germaniei între preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a încerca găsirea unei soluţii la conflictul separatist din estul ucrainean, Borrell a apreciat că “în ultimele zile s-au produs unele evoluţii pozitive”, indicând plecările de trupe sau armament.

“Sper ca la această reuniune să se poată continua să se lucreze în direcţia unei soluţionări paşnice sustenabile a conflictului din Ucraina, care reprezintă una din priorităţile cele mai importante pe care trebuie să le rezolvăm în UE”, a mai declarat şeful diplomaţiei europene.

Citeşte şi: Lidera Partidului de Centru va prelua un portofoliu important în guvernul de la Helsinki

El a adăugat că, în ce priveşte criza din Ucraina, UE este “complet unită”.

Întrebat totodată despre poziţia Statelor Unite, Borrell a considerat că “este evident” că SUA au azi “atitudini diferite decât în trecut cu privire la Alianţa Atlantică, Europa”.

“Dar nu cred că vorbim despre ruperea echilibrelor din relaţiile internaţionale”, a concluzionat Înaltul Reprezentant al UE.

Tags: america latinaboliviaChileJosep BorrellUniunea Europeană (UE)Venezuela
Categorii: Diaspora