Joshua Wong candidează la alegerile legislative din Hong Kong

Publicat:

Joshua Wong, cunoscut activist pro-democraţie din Hong Kong, s-a înscris luni în cursa pentru obţinerea unui mandat în Consiliul legislativ local la alegerile din septembrie, după ce autorităţile i-au interzis să candideze la scrutinul similar precedent, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Activistul în vârstă de 23 de ani a făcut acest anunţ pe Twitter, menţionând că a strâns 31.398 de voturi la recentele alegeri primare din tabăra pro-democraţie.


Citeşte şi: Regele Arabiei Saudite a fost INTERNAT în spital

”Este timpul ca tabăra pro-democraţie să obţină majoritatea şi nu să fie ameninţată de efectul terifiant. Voturile noastre sunt vocile noastre în timpul reprimării din partea Beijingului”, a spus Wong, fost membru al mişcării Demosisto, desfiinţată după adoptarea de Beijing a noii legi privind securitatea publică în Hong Kong.

El a adăugat că noua lege privind securitatea ridică noi provocări, printre care pericolul respingerii unor candidaturi sau extrădarea pentru a efectua o pedeapsă cu închisoarea în partea continentală a Chinei.

”Printre sutele de motive pentru a respinge candidatura mea, numele meu, Joshua Wong, este şi va fi întotdeauna singurul motiv”, a subliniat activistul pro-democraţie.

Alegerile primare din tabăra pro-democraţie, desfăşurate în 11 şi 12 iulie, au înregistrat un record de 610.000 de alegători la 250 de secţii de votare din cele 18 districte ale Hong Kongului.

Obiectivul taberei pro-democraţie este obţinerea unei majorităţi din cele 35 de locuri în Consiliul legislativ disputate în scrutinul prevăzut pentru 6 septembrie. Este de aşteptat ca opoziţia democratică să încerce să-şi sporească influenţa în acest for dominat de loialiştii faţă de Beijing.

Pe de altă parte, data scrutinului nu este deocamdată definitivă. Tam Yiu-chung, singurul delegat din Hong Kong în Comitetul permanent al Adunării Naţionale Populare chineze (forul legislativ suprem de la Beijing), a sugerat că aceste alegeri ar putea fi amânate din cauza unei recrudescenţe a cazurilor de COVID-19.

În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis unui număr de 18 activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale, inclusiv lui Joshua Wong.

El a fost declarat neeligibil pentru a candida la alegerile de anul trecut, pe motiv că susţinerea autodeterminării Hong Kongului a încălcat legislaţia electorală, pe care el a calificat-o la acea vreme drept o cenzură politică.

Wong a afirmat că sprijină ideea unui referendum pentru ca oamenii să aibă un cuvânt de spus asupra viitorului fostei concesiuni britanice. El a precizat însă că este împotriva independenţei Hong Kongului.

Citeşte şi: RUPERE de NORI în India! Cel puţin 3 morţi şi 7 dispăruţi

Joshua Wong a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru ”desconsiderarea autorităţilor judiciare” după ce a refuzat să părăsească locul protestului în timpul ‘Occupy Central’, amplele demonstraţii din 2014 din Hong Kong.

La 28 septembrie 2014, mişcarea prodemocraţie s-a intensificat brusc la Hong Kong, iar pe străzi au ieşit atunci circa 100.000 de persoane. Ulterior, numărul manifestanţilor s-a redus considerabil, dar ei au continuat să ocupe pentru mai multe săptămâni două locuri-cheie – Amiralitatea şi un perimetru mai restrâns în Causeway Bay, cartier comercial condus de chinezi proveniţi de pe continent.

După ce a fost concesiune britanică, Hong Kongul a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.