X

Joshua Wong candidează la alegerile legislative din Hong Kong

Joshua Wong, cunoscut activist pro-democraţie din Hong Kong, s-a înscris luni în cursa pentru obţinerea unui mandat în Consiliul legislativ local la alegerile din septembrie, după ce autorităţile i-au interzis să candideze la scrutinul similar precedent, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Activistul în vârstă de 23 de ani a făcut acest anunţ pe Twitter, menţionând că a strâns 31.398 de voturi la recentele alegeri primare din tabăra pro-democraţie.

Citeşte şi: Regele Arabiei Saudite a fost INTERNAT în spital

”Este timpul ca tabăra pro-democraţie să obţină majoritatea şi nu să fie ameninţată de efectul terifiant. Voturile noastre sunt vocile noastre în timpul reprimării din partea Beijingului”, a spus Wong, fost membru al mişcării Demosisto, desfiinţată după adoptarea de Beijing a noii legi privind securitatea publică în Hong Kong.

El a adăugat că noua lege privind securitatea ridică noi provocări, printre care pericolul respingerii unor candidaturi sau extrădarea pentru a efectua o pedeapsă cu închisoarea în partea continentală a Chinei.

”Printre sutele de motive pentru a respinge candidatura mea, numele meu, Joshua Wong, este şi va fi întotdeauna singurul motiv”, a subliniat activistul pro-democraţie.

Alegerile primare din tabăra pro-democraţie, desfăşurate în 11 şi 12 iulie, au înregistrat un record de 610.000 de alegători la 250 de secţii de votare din cele 18 districte ale Hong Kongului.

Obiectivul taberei pro-democraţie este obţinerea unei majorităţi din cele 35 de locuri în Consiliul legislativ disputate în scrutinul prevăzut pentru 6 septembrie. Este de aşteptat ca opoziţia democratică să încerce să-şi sporească influenţa în acest for dominat de loialiştii faţă de Beijing.

Pe de altă parte, data scrutinului nu este deocamdată definitivă. Tam Yiu-chung, singurul delegat din Hong Kong în Comitetul permanent al Adunării Naţionale Populare chineze (forul legislativ suprem de la Beijing), a sugerat că aceste alegeri ar putea fi amânate din cauza unei recrudescenţe a cazurilor de COVID-19.

În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis unui număr de 18 activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale, inclusiv lui Joshua Wong.

El a fost declarat neeligibil pentru a candida la alegerile de anul trecut, pe motiv că susţinerea autodeterminării Hong Kongului a încălcat legislaţia electorală, pe care el a calificat-o la acea vreme drept o cenzură politică.

Wong a afirmat că sprijină ideea unui referendum pentru ca oamenii să aibă un cuvânt de spus asupra viitorului fostei concesiuni britanice. El a precizat însă că este împotriva independenţei Hong Kongului.

Citeşte şi: RUPERE de NORI în India! Cel puţin 3 morţi şi 7 dispăruţi

Joshua Wong a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru ”desconsiderarea autorităţilor judiciare” după ce a refuzat să părăsească locul protestului în timpul ‘Occupy Central’, amplele demonstraţii din 2014 din Hong Kong.

La 28 septembrie 2014, mişcarea prodemocraţie s-a intensificat brusc la Hong Kong, iar pe străzi au ieşit atunci circa 100.000 de persoane. Ulterior, numărul manifestanţilor s-a redus considerabil, dar ei au continuat să ocupe pentru mai multe săptămâni două locuri-cheie – Amiralitatea şi un perimetru mai restrâns în Causeway Bay, cartier comercial condus de chinezi proveniţi de pe continent.

După ce a fost concesiune britanică, Hong Kongul a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei. 

Tags: alegeriBeijingCauseway BayChinahong kongJoshua WongOccupy Central
Categorii: Știrile zilei