X

Juan Guaido a ajuns în SUA (VIDEO)

Opozantul venezuelean Juan Guaido, care acuză Columbia că l-a expulzat după intrarea sa “ilegală” în ţară înaintea unei conferinţe internaţionale privind Venezuela, a sosit marţi în Statele Unite, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Din păcate, astăzi trebuie să spun că persecuţia (politică) a fost simţită şi în Columbia”, a declarat Juan Guaido mai multor media locale la sosirea la Miami, în Florida (sud-estul ţării).

Citeşte şi: Găgăuzii urăsc România și promit să lupte împotriva Unirii

Această figură a opoziţiei din Venezuela, având oficial interdicţia de a părăsi teritoriul venezuelean şi care nu a fost invitat la conferinţă, denunţase cu câteva ore mai devreme expulzarea sa forţată din Columbia.

“Mă obligă să părăsesc Columbia”, a spus Juan Guaido într-un videoclip postat pe Twitter şi filmat în avionul care îl ducea în Statele Unite.

Vizat de mai multe proceduri judiciare din Venezuela, dintre care una pentru “trădare”, Juan Guaido a precizat că a trecut frontiera “pe jos” şi a ajuns la Bogota după “60 de ore pe drum”.

Preşedintele columbian, Gustavo Petro, care a operat o apropiere de Caracas prin restabilirea relaţiilor diplomatice, a negat, însă, că l-a expulzat pe opozantul venezuelean.

Juan “Guaido obţinuse un acord pentru a călători în Statele Unite prin Columbia. I-am permis din motive umanitare, în pofida intrării ilegale în ţară”, a scris Gustavo Petro pe Twitter.

Washingtonul a părut să coroboreze marţi această versiune a evenimentelor.

“Diplomaţi americani au lucrat îndeaproape cu guvernul columbian pentru a-i ajuta ca el să ajungă teafăr în Statele Unite”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Vedant Patel.

“Mulţumim guvernului columbian pentru sprijinul acordat venezuelenilor care îşi părăsesc ţara din cauza persecuţiei şi a crizei umanitare din Venezuela”, a mai spus el.

La iniţiativa Columbiei, reprezentanţii a aproximativ douăzeci de ţări s-au întâlnit marţi la Bogota pentru a încerca să relanseze dialogul în Venezuela dintre guvernul chavist al lui Nicolas Maduro şi opoziţia sa, fără ca vreunul dintre ei să fie invitat.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina a stimulat cheltuieli militare record la nivel mondial. Situația României – Black News

Juan Guaido a fost considerat de Statele Unite preşedintele de facto al ţării sale la începutul lui 2019, după realegerea contestată din mai 2018 a preşedintelui Maduro. La sfârşitul lui 2022, opoziţia venezueleană divizată a pus capăt “guvernului interimar” condus de Juan Guaido.

Candidat la primarele opoziţiei venezuelene prevăzute pe 22 noiembrie în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024 din Venezuela, Juan Guaido şi-a propus să continue un turneu în alte ţări. 

Tags: caracasfloridaGustavo PetroJuan GuaidomiamiVedant PatelVenezuela
Categorii: Știrile zilei