Juan Guaido se teme că ‘va avea soarta lui Navalnîi’

Publicat:

Opozantul venezuelean Juan Guaido a afirmat miercuri la Washington că se teme că, dacă s-ar întoarce în ţara sa, “ar putea avea soarta lui Navalnîi”, de la numele politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi, închis în Rusia, notează AFP, potrivit agerpres.

Guaido, care a sosit în Statele Unite în urmă cu câteva zile din Columbia, de unde susţine că a fost deportat, a participat la un forum de discuţii la centrul de studii Wilson Center din capitala americană.


Citeşte şi: Între terorism și înscenare: reacții politice după incidentul procurorului general bulgar – Black News

“Dacă mă întrebaţi astăzi dacă mă pot întoarce mâine în Venezuela, aşa cum am făcut-o în 2019 şi 2020, ori aşa cum a făcut Navalnîi (în Rusia), sunt sigur că aş putea avea aceeaşi soartă” ca şi el, a declarat Guaido.

Manifestanţi pro-Maduro au deranjat discuţia, strigând “Guaido este un mincinos”, înainte de a fi escortaţi afară din sală.

Juan Guaido nu este persona non grata, dar Washingtonul s-a distanţat clar de cel care a fost cândva protejatul Statelor Unite.

“Nu sunt la curent cu niciun proiect” pentru o reuniune cu opozantul, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, întrebat în cursul briefingului său cotidian de presă despre o posibilă întâlnire cu Juan Guaido în această săptămână.

Acesta din urmă a indicat că are întâlniri cu parlamentari americani, dar nicio întâlnire cu administraţia Biden nu pare programată până în prezent.

Guaido se află în Statele Unite după ce, potrivit lui, a fost expulzat din Columbia, unde şi-a făcut o apariţie neaşteptată la recentul summit privind relansarea dialogului în Venezuela, la Bogota. El a denunţat o “persecuţie” politică.

El a sosit pe 25 aprilie cu un zbor de pasageri la Miami, în Florida, în sud-estul Statelor Unite.

Guaido a declarat miercuri Wilson Center că soţia sa, Fabiana Rosales, şi cele două fiice i s-au alăturat luni.

Nu este clar deocamdată dacă intenţionează să solicite azil în Statele Unite.

Citeşte şi: Zelenski: Nu l-am atacat pe Putin. Îl lăsăm tribunalului – Black News

Opozantului i s-a interzis oficial să părăsească Venezuela din 2019 şi inculpat de justiţia din ţara sa în special pentru “trădare”.

Juan Guaido a fost considerat de Statele Unite drept preşedintele de facto al ţării sale la începutul lui 2019, după realegerea contestată, în mai 2018, a preşedintelui Nicolas Maduro. Dar la sfârşitul anului 2022, opoziţia venezueleană, divizată, a pus capăt “guvernului interimar” al lui Guaido.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.