X

Judecat pentru fraude financiare, unchiul lui Bashar al-Assad a fost internat într-un spital american din Franța

Rifaat al-Assad, unchiul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, judecat în Franţa pentru fraude financiare, este internat de luni seara la terapie intensivă, a anunţat marţi fiul său Siwar al-Assad, contactat de AFP, potrivit agerpres.

Potrivit acestuia, Rifaat al-Assad suferă de o formă de hemoragie intestinală şi “nu se simte prea bine”, urmând să mai rămână la terapie intensivă “două-trei zile”, la spitalul american din Neuilly-sur-Seine, la vest de Paris.

Citește și: Rusia și China propun ridicarea unor sancțiuni impuse Coreei de Nord

Internarea sa survine în contextul în care Parchetul naţional financiar francez a cerut luni patru ani de închisoare şi 10 milioane de euro amendă în cadrul procesului în care este acuzat de construirea frauduloasă în Franţa a unui imperiu imobiliar estimat la 90 de milioane de euro.

La deschiderea procesului, la 9 decembrie, avocaţii săi au prezentat un certificat medical şi au afirmat că “medicii i-au recomandat să evite orice situaţie stresantă”.

În vârstă de 82 de ani, Rifaat al-Assad are statutul de rezident în Marea Britanie, dar deţine numeroase proprietăţi în Franţa.

Citește și: O barcă plină cu migranți s-a răsturnat în Mediterană. Cel puțin 7 oameni au murit!

Fratele fostului preşedinte sirian Hafez al-Assad, el a condus forţele de elită ale securităţii interne (Brigăzile de apărare), unitate care a înăbuşit în sânge în 1982 o insurecţie islamistă la Hama. A fost obligat să plece în exil în 1984 după o lovitură de stat eşuată împotriva fratelui său Hafez, preşedinte din 1971 până în 2000.

După ce a sosit în Europa, Rifaat al-Assad a dus un trai de lux şi a strâns o avere imobiliară impresionantă, până când justiţia a deschis o anchetă penală asupra cazului său, la sesizarea ONG-ului anticorupţie Sherpa. Majoritatea bunurilor – printre care două imobile impozante, 40 de apartamente, o herghelie şi un castel – au fost confiscate, la fel ca şi peste 500 de bunuri, în valoare de 691 milioane de euro, în Spania, după o amplă operaţiune a poliţiei în 2017. El a susţinut mereu că averea sa provine din generozitatea regatului saudit, de ”peste un milion de dolari pe lună”.

Tags: bashar al assadHafez al-AssadHamamarea britanieNeuilly-sur-SeineparisRifaat al-AssadSiwar al-Assadspital american
Categorii: Diaspora