X

O judecătoare a blocat o măsură împotriva contracepţiei a lui Trump

O judecătoare federală din statul american Pennsylvania a blocat vineri o decizie a administraţiei lui Donald Trump care anula o dispoziţie a Legii ‘Obamacare’ ce obliga companiile să garanteze mijloace de contracepţie în asigurarea de sănătate a angajaţilor, relatează AFP. 

Judecătoarea Wendy Beetlestone nu a adoptat decât o decizie de suspendare temporară a măsurii guvernamentale, însă hotărârea are o acoperire naţională şi reprezintă o înfrângere pentru preşedintele american.

În octombrie, Administraţia Trump a extins la toate companiile o excepţie acordată instituţiilor religioase care le permitea, în numele convingerilor lor religioase şi morale, să refuze să propună mijloace de contracepţie gratuite salariaţilor lor.

Această decizie a administraţiei, care se înscrie într-o ofensivă împotriva dreptului la avort şi dreptului femeilor de a beneficia de un mijloc de contracepţie abordabil, a fost denunţată de opoziţia democrată, de asociaţii de apărare a drepturilor omului şi de planning familial, dar şi de obstreticieni şi ginecologi.

Judecătoarea Wendy Beetlestone s-a arătat convinsă de argumentul conform căruia această măsură a lui Donald Trump ar putea afecta zeci de mii de femei din SUA.

Administraţia va ataca cel mai probabil în apel decizia judecătoarei.

Tags: avortJudecătoarea Wendy Beetlestonemijloc de contracepţieObamaObamacarePennsylvania
Categorii: Știrile zilei