X

Judecători și procurori, instruiți despre finanțarea ilegală a partidelor, campaniilor și despre coruperea electorală

Judecători și procurori, instruiți despre finanțarea ilegală a partidelor, campaniilor și despre coruperea electorală

Judecători și procurori au participat marți, 8 octombrie 2024, la un seminar privind investigarea și judecarea infracțiunilor de finanțare ilegală a partidelor politice, concurenților electorali, grupurilor de inițiativă sau a campaniilor electorale și a infracțiunilor de corupere electorală, de cumpărare a voturilor. Seminarul a fost organizat de Comisia Electorală Centrală (CEC), în colaborare cu Institutul Național al Justiției și Consiliul Europei.

Scopul instruirii a fost consolidarea abilităților și competențelor în domeniul investigării și examinării infracțiunilor de finanțare ilegală a partidelor politice, concurenților electorali, a campaniilor electorale, a infracțiunilor de corupere a alegătorilor, precum și aplicarea reglementărilor legislative în acest sens, potrivit realitatea.md.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a vorbit audienței despre prevederile legislației electorale aferente subiectului abordat și importanța aplicării corecte de către organele competente a prevederilor Codului electoral și actelor normative în cazul utilizării resurselor financiare ilegale de către partidele politice și competitorii electorali.

Alte aspecte discutate în cadrul seminarului s-au referit la metodele și tacticile de investigarea a fraudelor electorale, acumularea probatoriului și examinarea cazurilor, practica judiciară de aplicare a pedepselor în asemenea cauze.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Un subiect aparte a fost și practica internațională în domeniul sancționării infracțiunilor de corupere electorală.

În contextul alegerilor din 20 octombrie 2024, seminarul a fost un bun prilej de a puncta anumite aspecte legislative și de a discuta metodele de investigare a posibilelor fraude electorale.

 

Tags: judecătoripartideprocurori
Justiţie