X

Judecătoria Chișinău condamnă șapte persoane pentru pregătirea dezordinilor în masă

Judecătoria Chișinău condamnă șapte persoane pentru pregătirea dezordinilor în masă

La 30 septembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare a șapte bărbați pentru pregătirea dezordinilor în masă. Inculpații, Andrei Baciurin, Alexandru Hadîrcă, Ion Breslași, Nicolae Condorache, Mihail Bajirean, Nicolai Andriuța și Pavel Munteanu, au fost găsiți vinovați de comiterea infracțiunii prevăzute de articolele 26, 46 și 285 alin. (2) din Codul penal, potrivit zdg.md.

Aceștia au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 ani și 3 ani și 5 luni, având executarea pedepselor stabilite în penitenciar de tip semiînchis. De asemenea, inculpaților le-a fost impusă măsura preventivă de a nu părăsi țara. Potrivit comunicatului emis de instanță, între 2022 și martie 2023, inculpații au creat un grup criminal cu scopul de a provoca dezordini în masă în timpul unor întruniri preconizate, estimându-se participarea a aproximativ 50.000 de persoane în diverse locații din Chișinău.

Aceștia au recrutat și transportat tineri cu constituție atletică, inclusiv foști condamnați, care urmau să inițieze altercații cu autoritățile responsabile de menținerea ordinii publice, în schimbul unei remunerații promise. Planurile de provocare a dezordinilor nu au fost duse la îndeplinire datorită reținerii inculpaților în seara zilei de 11 martie 2023. Procesul a fost desfășurat în perioada 20 aprilie 2023 – 30 septembrie 2024, incluzând 44 de ședințe de judecată, iar inculpații nu și-au recunoscut vina, pledând pentru examinarea cauzei în procedura generală.

Sentința poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Tags: 7 persoanecondamnatdezordine
Justiţie