Judecătorul Alexei Paniș va fi audiat suplimentar de Comisia Pre-Vetting

Publicat:

Judecătorul Alexei Paniș va fi audiat suplimentar de Comisia Pre-Vetting

Comisia Pre-Vetting a decis să organizeze o audiere suplimentară în cazul judecătorului Alexei Paniș, candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, din cauză că unul dintre membrii Comisiei prezenți la ultima audiere din 17 aprilie, Tatiana Răducanu, a demisionat pe 14 mai 2024, dată la care nu erau finalizate deliberările legate de evaluarea reluată a magistratului.

După demisia Tatianei Răducanu, Comisia nu a mai avut cvorum pentru a adopta o decizie în cazul lui Paniș. Pe 16 aprilie 2024, Comisia Pre-Vetting a organizat o audiere publică online în cadrul evaluării reluate a lui Alexei Paniș, la care au participat patru membri ai Comisiei dintre cei cinci la acea dată.


Citeşte şi: Cum ar putea arăta viitorul Parlament European – Stiripesurse.md

Pe 14 mai 2024, Tatiana Răducanu și-a anunțat demisia din comisiile de Pre-vetting și Vetting care verifică integritatea judecătorilor și procurorilor. Demisia a fost anunțată la câteva ore după ce în spațiul public a apărut o scrisoare a șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, transmisă mai multor procurori și judecători.

Judecătorul Alexei Paniș va fi audiat suplimentar de Comisia Pre-Vetting

Potrivit acestei scrisori, la 30 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal și o suspectează pe Tatiana Răducanu de corupție, abuz de putere și afiliere cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor încă din 2013.

Pe 31 mai, Parlamentul, cu votul a  63 de deputați, au ales-o pe Virginia Moraru în funcția de membră a Comisiei de evaluare externă a procurorilor.

În cadrul audierii de pe 17 aprilie, magistratul Alexei Paniș a lansat acuzații la adresa Secretariatului comisiei pentru că ar fi prezentat selectiv materiale membrilor comisiei și, prin urmare, aceștia ar fi fost induși în eroare.  Acuzațiile au fost respinse de către președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel.

Judecătorul Alexei Paniș va fi audiat suplimentar de Comisia Pre-Vetting

După acest schimb de replici, a urmat examinarea faptelor care au condus la nepromovarea candidatului pentru funcția de membru al CSM în primă fază.

Alexei Paniș a fost întrebat repetat despre împrumutul primit de la tatăl său în valoare de 300.000 de lei, precum și despre banii folosiți de pe cardul salarial al tatălui său, aproape 59.000 de lei, în situația în care Autoritatea Națională de Integritate a constatat diferența dintre averea dobândită și veniturile declarate de către tatăl magistratului.

Judecătorul Alexei Paniș va fi audiat suplimentar de Comisia Pre-Vetting

Alexei Paniș este fiul fostului președinte al raionului Florești, Ștefan Paniș, în cazul căruia Autoritatea Națională de Integritatea a semnalat mai multe încălcări.

La finalul audierii, Alexei Paniș a declarat că „a înțeles de unde vin indicațiile la secretariat” și că nepromovarea sa nu a fost susținută de argumente logice. În acest sens, el a solicitat comisia să aplice un tratament egal față de toți candidații și să își exercite corect obligațiile. Comisia urma să prezinte rezultatul evaluării în decurs de o lună.

Alexei Paniș, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a fost evaluat repetat pe 17 aprilie 2024 de Comisia Pre-Vetting după ce, pe 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție a admis contestația magistratului și a dispus evaluarea reluată a acestuia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina Rusia a afirmat marţi că a distrus cinci avioane...

Beat, fără cască și permis în goană cu motocicleta pe ulițele satului

Beat, fără cască și permis în goană cu motocicleta pe ulițele satului Beat, fără cască și fără permis de conducere. Inspectorii de patrulare au dat...

Orban îi sugerează lui Zelenski să accepte o încetare a focului; preşedintele ucrainean insistă asupra unei ‘păci juste’

Orban îi sugerează lui Zelenski să accepte o încetare a focului; preşedintele ucrainean insistă asupra unei 'păci juste' Premierul ungar Viktor Orban, care a efectuat...

Comisia Europeană ‘avertizează’ România: somație pentru București

Comisia Europeană 'avertizează' România: somație pentru București Comisia Europeană va cere statelor membre luna aceasta să își trimită urgent planurile pe termen lung de climă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.