Judecătorul Ion Chirtoacă, propus repetat de CSM Maiei Sandu să fie numit în funcție

Publicat:

Judecătorul Ion Chirtoacă, propus repetat de CSM Maiei Sandu să fie numit în funcție

Judecătorul Ion Chirtoacă va fi propus repetat președintei Maia Sandu pentru numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Decizia a fost luată de membrii CSM.

Cererea privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a fost admisă de către CSM, în cadrul ședinței de astăzi, potrivit unimedia.info.


Comisia Pre-Vetting a publicat decizia motivată pe evaluarea repetată a magistratului Ion Chirtoacă, prin care își anunță „dubiile serioase privind intergitatea financiară” a acestuia. Principalele probleme vizează capitolul pentru care au fost audiați chiar și părinții lui Chirtoacă – un episod care a scandalizat societatea, dar care nu a convins și membrii Comisiei Pre-Vetting. Aceștia spun că 10 mii de euro, care ar fi intrat într-un cont bancar în perioada când Chirtoacă nici măcar nu era magistrat, nu au putut fi justificați. Mărturiile depuse de cetățeni italieni, că părinții lui Ion Chirtoacă au muncit la ei, neoficial, în perioada vizată, „nu erau autentificate notarial”, spune comisia.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Judecătorul Ion Chirtoacă a declarat pentru UNIMEDIA că va contesta decizia Pre-Vetting la Curtea Supremă de Justiție și a calificat-o drept „o condamnare pentru o generație întreagă de părinți, nevoiți să plece la muncă în străinătate, pentru ca ai lor copii să poată rămâne acasă”.

Candidatura magistratului Ion Chirtoacă pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a fost respinsă repetat de Pre-Vetting, chiar și după audierea scandaloasă a părinților acestuia. decizia comisiei a fost anunțată pe 24 iunie, la mai bine de trei luni de la audieri.

Părinții judecătorului Ion Chirtoacă, aflați de mai mulți ani la muncă peste hotare, au fost intervievați online de către comisia Pre-Vetting. Mama și tatăl magistratului au răspuns la mai multe întrebări legate de transferurile bănești pe care le-au făcut pe numele fiului, cât timp cei doi au lucrat în afara Republicii Moldova, tatăl – la negru.

Modul în care a derulat procedura și comportamentul președintelui comisiei Pre-Vetting, care punea întrebări mamei magistratului sorbind ceai dintr-o cănuță, a stârnit un val de indignare în societate.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, liderul PSRM, a venit cu un comentariu după ce părinții magistratului Ion Chirtoacă, aflați de mai mulți ani peste hotare, au fost audiați de Comisia Pre-Vetting. „Este o bătaie de joc față de o femeie care a lucrat la negru ca să asigure studiile copilului. Maia Sandu, dar tu ai mamă?”, s-a întrebat Dodon.

Fostul premier, Ion Chicu, a venit cu o reacție, după ce părinții lui Ion Chirtoacă au fost audiați online: „Suntem popor blestemat să ne batjocorească străinii. Și ne-o facem cu mâna noastră. Și, da, vreau ceva să spun și pentru diaspora, care o mai susține pe mizerie. Cum credeți, pe individul cela PAS-ist, pe care acest străin l-a trecut fără probleme de „pre-vetting”, (deși cu 5 ani în urmă a fost prins cu mită) tot așa minuțios l-au interogat?”

În august 2023, Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile mai multor procurori și judecători, care au picat evaluarea pre-vetting, iar potrivit hotărârii instanței, aceștia ar urma să fie reevaluați de Comisie. Printre ei se număra și Ion Chirtoacă.

Drept urmare, CSJ a anulat decizia Comisiei Pre-Vetting din 20 ianuarie 2023 și a dispus reevaluarea candidaturii lui Ion Chirtoacă pentru funcția de membru în CSM.

Comisia Pre-Vetting a avut îndoieli cu privire la nedeclararea unui cont bancar și a unor transferuri de bani de către părinții lui Ion Chirtoacă, dar și cu privire la procurarea unui apartament la preț preferențial.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Premierul Dorin Recean a venit cu o atenționare către judecătorii din cadrul Curții Supreme de Justiție, care au participat la anularea unor decizii ale Comisiei Pre-vetting. „Vreau să le spun la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că, nu ne-ați surprins. Veți răspunde conform legislației”, a declarat Recean.

În decembrie 2021, Consiliul executiv al Asociației Judecătorilor anunța că s-a întrunit în ședință și a luat act de cererea de demisie a președintelui Asociației, judecătorul Vladislav Clima, și l-a desemnat în calitate de președinte interimar pe magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Ion Chirtoacă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

 Parlicov: Moldova a fost prima țară care a demonstrat sustenabilitatea economică a coridorului vertical de gaze

 Parlicov: Moldova a fost prima țară care a demonstrat sustenabilitatea economică a coridorului vertical de gaze Declarația a fost făcută de ministrul Energiei în cadrul...

Parlamentul se va convoca în ședință plenară joi: Ordinea de zi

Parlamentul se va convoca în ședință plenară joi: Ordinea de zi Biroul permanent a aprobat ordinea de zi a ședințelor plenare ale Parlamentului din perioada...

Secretarul de stat al Ministerului Muncii: Autoritățile depun eforturi pentru a încuraja dezvoltarea afacerilor în mediul rural

Secretarul de stat al Ministerului Muncii: Autoritățile depun eforturi pentru a încuraja dezvoltarea afacerilor în mediul rural Ministerul Muncii și Protecției Sociale dezvoltă programe de...

CRONOLOGIE. Cazuri de expulzare a diplomaţilor români din Rusia

CRONOLOGIE. Cazuri de expulzare a diplomaţilor români din Rusia Rusia a declarat miercuri persona non grata un angajat al Ambasadei României la Moscova ca răspuns...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.