X

Judecătorul progresist Stephen Breyer se va retrage de la Curtea Supremă a SUA

Judecătorul progresist Stephen Breyer se va retrage de la Curtea Supremă a SUA la sfârşitul lui iunie, au relatat miercuri media americane preluate de Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Magistratul în vârstă de 83 de ani va pune astfel capăt unui mandat de aproape 28 de ani între cei nouă judecători ai influentei instanţe americane, al căror decan de vârstă este în acest moment.

Citește și : Peru sare de 3 milioane de cazuri cu Covid

Retragerea sa îi permite preşedintelui Joe Biden să numească un succesor şi să obţină confirmarea acestuia în Senat înainte de alegerile “de la jumătatea mandatului” din noiembrie a.c., în urma cărora democraţii ar putea fi privaţi de control în camera superioară a Congresului.

Biden a promis că, dacă va avea ocazia, va numi o judecătoare de culoare la Curtea Supremă. Între numele vehiculate se numără magistrata Ketanji Brown Jackson, de la Curtea de apel federală de la Washington.

Citește și : Polonia devine o ‘naţiune cadru’ la Eurocorps

Nominalizările la Curtea Supremă fac obiectul unor bătălii politice feroce în ultimii ani. Predecesorul lui Biden, Donald Trump, a numit trei judecători din totalul de nouă, sporind considerabil conservatorismul acestei instanţe. Influenţa lor s-a făcut simţită în special începând din septembrie, cu un viraj net la dreapta. Într-una din cele mai recente decizii, la 13 ianuarie, Curtea Supremă a invalidat obligativitatea vaccinării în marile companii decretată de Biden.

 

Tags: congresCurtea SupremăJoe BidenStephen BreyerSUA
Categorii: Știrile zilei