X

Jumătate din Consiliul de Securitate al ONU îi cere secretarului general Guterres un raport despre Myanmar

Şapte membri ai Consiliului de Securitate al ONU i-au cerut vineri secretarului general al organizaţiei, Antonio Guterres, un raport despre violenţele din Myanmar, pe care acesta le-a calificat ca epurare etnică, informează Reuters. 

SUA, Regatul Unit, Franţa (membri permanenţi), Suedia, Egiptul, Sengalul şi Kazahstanul doresc ca Etiopia, care deţine preşedinţia Consiliului în septembrie, să organizeze o reuniune informativă săptămâna viitoare.

Peste 422.000 de musulmani rohingya s-au refugiat din Myanmar în Bangladesh începând din 25 august, când atacurile unor militanţi rohingya au declanşat o reprimare masivă din partea armatei.

Consiliul de Securitate s-a reunit în două şedinţe cu uşile închise pe tema acestei crize, iar săptămâna trecută a publicat o declaraţie neoficială în care a condamnat situaţia şi a cerut autorităţilor din Myanmar să pună capăt violenţelor.

Unii diplomaţi afirmă că este posibilă şi adoptarea unei declaraţii oficiale, dar Consiliul nu va adopta, probabil, măsuri mai dure, din cauza opoziţiei Chinei şi Rusiei; acestea au drept de veto şi ar bloca o rezoluţie, act necesar pentru astfel de măsuri.

Tags: Antonio GuterresBangladeshChinaEgiptulfrantaKazahstanmusulmani rohingyaMyanmarRegatul UnitrusiaSengalSUASuediaViolente
Categorii: Știrile zilei