Jumătate din persoanele strămutate s-au întors la locuinţele lor în Irak (OIM)

Publicat:

Pentru prima dată de la ofensiva din 2014 din Irak a grupării jihadiste Statul Islamic (SI), numărul persoanelor strămutate şi numărul persoanele revenite la locuinţele lor sunt foarte apropiate, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), informează AFP. 

“La sfârşitul lunii noiembrie, 2,75 de milioane strămutate s-au întors la locuinţele lor, în timp ce 2,88 de milioane de persoane sunt în continuare strămutate”, relevă OIM într-un studiu publicat în această săptămână.


“Dacă această tendinţă va continua, credem că în ianuarie, pentru prima dată din 2014, numărul persoanelor întoarse la locuinţele lor va fi mai mare decât cel al persoanelor strămutate”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a OIM în Irak, Sandra Black.

Jihadiştii au cucerit în 2014 o treime din Irak şi chiar au ameninţat existenţa statului, înainte ca forţele irakiene să-şi lanseze contraofensiva începând cu 2016. Puterea de la Bagdad tocmai a proclamat victoria militară asupra organizaţiei extremiste Statul Islamic, alungată din toate centrele urbane.

Conform studiului OIM, locuitorii din provinciile Al-Anbar şi Ninive, majoritar sunnite, s-au întors în număr cel mai mare.

Dintre persoanele intervievate, 30% au afirmat că locuinţa lor a fost “afectată în mod semnificativ”, în timp ce 60% dintre locuinţe au suferit daune moderate.

Persoanele care întâmpină cele mai mari dificultăţi la întoarcerea la locuinţele lor sunt cele care nu au titluri de proprietate în ordine, însă în special cele care sunt cele mai sărace sau vulnerabile.

Totuşi, principalul obstacol în calea întoarcerii “rămâne insecuritatea în locul lor de origine, din cauza persistenţei unui conflict, a prezenţei unor muniţii neexplodate, a minelor sau a diferitelor miliţii”.

Conform OIM, sunniţii arabi şi kurzii s-au întors în cea mai mare parte, ceea ce nu este cazul pentru minorităţile turcomane sunnite şi şiite, yazidiţi, creştini şi etnicii şabak.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Creatorul saudit al unui serial Netflix anunţă că a fost condamnat de un tribunal specializat în combaterea terorismului

Creatorul saudit al unui serial Netflix anunţă că a fost condamnat de un tribunal specializat în combaterea terorismului Creatorul saudit al unui serial de animaţie...

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat Doi autori de farse din Federaţia Rusă, care...

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025 Cântăreţul britanic Ed Sheeran, aflat în prezent în turneu în Spania, a anunţat noi concerte...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o ‘durere de cap’: ‘M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o 'durere de cap': 'M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.