Juncker și lideri germani i-au adus un omagiu fostului preşedinte american George Bush

Publicat:

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a adus un omagiu sâmbătă fostului preşedinte american George H.W. Bush, care a decedat vineri seara, salutând rolul pe care acesta l-a jucat pentru unitatea şi securitatea Europei la sfârşitul Războiului Rece, potrivit Agerpres.

“Nu voi uita niciodată rolul pe care el l-a jucat, făcând Europa un loc mai sigur şi mai unit după căderea Zidului Berlinului şi a Cortinei de Fier”, a declarat Juncker, citat de AFP.


Citește și : Donald Trump și Xi Jinping urmează să ia cina la finalul summitului G20

”Sângele său rece”, capacităţile sale de conducător şi relaţiile personale strânse cu (cancelarul german) Helmut Kohl şi (fostul preşedinte sovietic) Mihail Gorbaciov au fost decisive pentru reinstaurarea păcii şi restabilirea libertăţii a atât de multor oameni pe continentul nostru”, a adăugat Juncker.

“Noi, europenii, nu-l vom uita niciodată”, a spus oficialul european.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat, la rândul său, într-un tweet că “Europa a pierdut un campion al libertăţii şi unităţii sale în timpul Războiului Rece”.

Mai mulţi lideri germani i-au adus un omagiu sâmbătă fostului preşedinte al Statelor Unite George H. W. Bush, care a murit vineri seara, salutând angajamentul său “neobosit” în 1989 în favoarea reunificării Germaniei un an mai târziu, relatează AFP şi dpa.

”Germania îşi va aminti mereu cu recunoştinţă profundă angajamentul său ferm faţă de reunificarea Germaniei. Unitatea germană nu ar fi fost posibilă fără încrederea şi prietenia Statelor Unite şi a preşedintelui lor”, a declarat preşedintele german Frank-Walter Steinmeier într-o telegramă de condoleanţe adresată preşedintelui Donald Trump.

“Cu el, Statele Unite ale Americii au pierdut un important om de stat. Germania plânge pierderea unui prieten adevărat”, a continuat Steinmeier.

Purtătorul de cuvânt al cancelarei Angela Merkel, Steffen Seibert, a regretat pe Twitter dispariţia “a unui prieten al germanilor, care”nu vor uita niciodată contribuţia sa” la reunificarea ţării la sfârşitul Războiului Rece.

Citește și : Cutremur de 6,3 grade în Indonezia

Ministrul de externe Heiko Maas a evocat curajul fostului preşedinte american de a sesiza în 1989 ocazia de a pune capăt Războiului Rece şi rolul lui de arhitect al unităţii germane. ”El a sprijinit-o din toată inima de la început. Nu-l vom uita niciodată”, a spus şeful diplomaţiei germane.

Fostul preşedinte al Statelor Unite George Bush H.W., care a condus ţara din 1989 până în 1993, a murit vineri seara, la vârsta de 94 de ani, decesul său suscitând omagii unanime ale clasei politice şi ale succesorilor săi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.