X

Juncker: Următoarea fază a negocierilor privind Brexitul, cât mai curând posibil

Negocierile cu privire la viitoarea relaţie între Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar trebui să înceapă ‘cât mai curând posibil’, a estimat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în a doua zi a Consiliului European de iarnă, transmite dpa, potrivit agerpres.

Liderii ţărilor membre trebuie să decidă dacă Londra a făcut ‘progrese suficiente’ în clarificarea a trei aspecte esenţiale ale Brexitului – ‘factura divorţului’ dintre Marea Britanie şi UE, frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit. O evaluare pozitivă se traduce prin unda verde dată trecerii imediate la faza a doua a negocierilor cu Londra, aşa cum a recomandat Comisia Europeană în 8 decembrie.

Citeşte şi: Beijingul şi-a extins obiectivele militare din Marea Chinei de Sud

”Apoi vom începe cât mai curând posibil negocierile privind relaţiile viitoare”, a spus Juncker, avertizând că ”faza a doua a negocierilor este mult mai dificilă decât prima, care a fost foarte grea”.

Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celorlalte 27 de state ale Uniunii, a apreciat că s-au înregistrat ‘progrese suficiente’ cu privire la termenii ‘divorţului’ de Marea Britanie.

UE a cerut deja Marii Britanii să precizeze clar în următoarele săptămâni ce fel de relaţie doreşte să aibă cu blocul comunitar după Brexit.

Citeşte şi: Un celebru judecător federal ROMÂN din SUA este anchetat pentru hărţuire sexuală

”Primul pas cu adevărat mare pentru Marea Britanie este de a spune foarte clar ce doreşte”, a afirmat premierul maltez Joseph Muscat.

Theresa May, care nu ia parte la discuţiile de vineri ale liderilor statelor UE, a primit aplauze joi seară din partea liderilor celorlalte 27 de ţări membre. ”Unii dintre noi, printre care şi eu, am considerat că ea a făcut eforturi mari şi acest lucru trebuie să fie recunoscut”, a explicat Jean-Claude Juncker. 

Tags: brexitirlandaJean-Claude JunckerJoseph Muscatmarea britanieTheresa MayUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora