X

Junta din Mali a primit o nouă livrare de echipament rusesc

Junta la putere la Bamako a anunţat luni că a primit pentru forţele armate maliene o nouă livrare de echipament rusesc constând în “două elicoptere de luptă şi radare de supraveghere”, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Primim acest al doilea lot de echipamente militare provenind din Rusia. Este expresia unui parteneriat foarte fructuos cu statul rus”, a declarat generalul de divizie Oumar Diarra, şeful statului major general, potrivit unui comunicat al Direcţiei de informaţii şi relaţii publice a armatei (DIRPA).

Citește și : Nici măcar ameninţările cu bombă nu opresc zborurile Air Serbia spre Rusia

Pe contul de Twitter al preşedinţiei din Mali au fost postate imagini cu descărcarea încărcăturii avionului cargo rusesc care a transportat echipamentul până la aeroportul internaţional din Bamako.

Coloneii care au preluat puterea printr-un puci în august 2020 în Mali s-au apropiat de Rusia în contextul în care s-au îndepărtat de Franţa, angajată militar în ţară împotriva jihadiştilor din 2013.

Pe fondul crizei diplomatice cu junta, Parisul a anunţat în februarie retragerea soldaţilor săi desfăşuraţi în Mali, operaţiune care ar urma să se încheie în această vară.

Franţa şi partenerii săi europeni angajaţi alături de ea în Mali denunţă de mai multe luni faptul că junta ar fi recurs la serviciile societăţii private ruse de securitate Wagner, cu practici dintre cele mai controversate. Junta dezminte acest lucru şi vorbeşte despre un vechi parteneriat cu armata rusă.

Bamako a recepţionat deja pe 31 martie două elicoptere de luptă şi radare ruseşti, “elicoptere de atac Mil Mi-35P” şi “sisteme radar mobile 59N6-TE”, potrivit portalului de informaţii specializat Africa Intelligence.

“Chiar dacă acest echipament îi permite şefului juntei, colonelul Assimi Goita, să îşi asume personal întărirea armatei maliene cu sprijinul Rusiei, în realitate fostul preşedinte Ibrahim Boubacar Keita (IBK), înlăturat de Goita, este la originea comenzii”, scrie Africa Intelligence într-o notă publicată pe 11 aprilie.

Citește și : Navele de croazieră revin în Australia după doi ani de pandemie

 

Potrivit aceleiaşi surse, această comandă intră în cadrul unui acord “încheiat între guverne în 2019” şi care prevede achiziţia de elicoptere “în condiţii financiare sensibil mai interesante” decât cele propuse de grupul european Airbus.

Contactat de AFP, un responsabil pentru comunicare în Ministerul Apărării de la Bamako a dezminţit aceste informaţii. “Nici chiar elicopterele recepţionate în urmă cu două săptămâni nu erau comenzi ale regimului IBK (…) Nu recunoaştem comenzi ale unui alt regim”, a dat asigurări acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

Tags: BamakoMaliOumar DiarraparisWagner
Categorii: Știrile zilei