X

Junta din Mali cere Franţei ‘să-şi retragă fără întârziere’ soldaţii

Junta la putere la Bamako a cerut vineri Franţei “să-şi retragă fără întârziere” soldaţii din Mali, la o zi după anunţul Parisului şi al partenerilor săi privind o retragere eşalonată în următoarele luni, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres

Într-un comunicat citit la televiziunea naţională, purtătorul de cuvânt al guvernului instalat de militari, colonelul Abdoulaye Maiga, califică anunţul retragerii franceze drept o “încălcare flagrantă” a acordurilor între cele două ţări. El afirmă, de asemenea, că rezultatele celor nouă ani de angajament francez în Mali “nu au fost satisfăcătoare”.

Citește și: Rusia a transferat 10 bombardiere din Crimeea către baze aeriene de rezervă

Colonelul Abdoulaye Maiga a mai spus că decizia de retragere anunţată joi a fost una unilaterală şi că plecarea din ţară a militarilor străini trebuie să se deruleze sub supravegherea autorităţilor.

“Având în vedere încălcările repetate ale acordurilor de apărare, guvernul invită autorităţile franceze să retragă fără întârziere forţele Barkhan şi Takouba de pe teritoriul naţional sub supravegherea autorităţilor din Mali”, a spus Maiga la televiziunea naţională.

Relaţiile dintre Franţa şi fosta sa colonia s-au deteriorat în ultimele săptămâni după ce junta şi-a încălcat angajamentul de a organiza alegeri în luna februarie şi a propus să rămână la putere până în 2025.

Citește și: Comisia Europeană atenţionează în legătură cu un aflux de refugiaţi în UE

Când a anunţat joi retragerea trupelor, preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că aceasta va dura între patru şi şase luni.

Cererea de retragere imediată din partea coloneilor veniţi la putere în urma unui puci în august 2020 este o nouă provocare pentru fostul partener francez, după luni de creştere a tensiunilor, notează AFP.

Tags: Abdoulaye MaigaBamakoMaliparis
Categorii: Diaspora