Junta din Myanmar a eliberat 23.184 de deţinuţi din închisori, în virtutea unei amnistii de Anul Nou

Publicat:

Junta din Myanmar a eliberat sâmbătă 23.184 de deţinuţi din închisori în toată ţara, în virtutea unei amnistii de Anul Nou, a anunţat un purtător de cuvânt al Departamentului Închisorilor, deşi puţin probabil să se numere printre ei activişti pro-democraţie arestaţi după lovitura de stat de la 1 februarie, relatează Reuters, potrivit agerpres

Sâmbăta este prima zi a tradiţionalului An Nou în Myanmar (fostă Birmania) şi ultima a unei vacanţe de cinci zile, de obicei
sărbătorită cu vizite la temple şi petreceri stradale.


Citește și : Preşedintele sloven neagă orice proiect de redesenare a frontierelor în Balcani

Activiştii pro-democraţie au cerut anularea festivităţilor din acest an şi în schimb ca oamenii să se concentreze pe o campanie de restabilire a democraţiei după destituirea de către armată a guvernului ales al laureatei Premiului Nobel Aung San Suu Kyi.

Suu Kyi se numără printre 3.141 de persoane arestate în legătură cu puciul, potrivit unui bilanţ al grupului de activişti Asociaţia de Asistenţă pentru Prizonierii Politici (AAPP).

“Aceşti deţinuţi sunt cei mai mulţi dinainte de 1 februarie, dar de asemenea sunt unii care au fost închişi după”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Închisorilor Kyaw Tun Oo prin telefon pentru Reuters.

Întrebat dacă vreunul dintre cei eliberaţi ar fi putut fi reţinut în legătură cu protestele împotriva conducerii militare, el a spus că nu are detalii despre amnistii.

În timp ce armata elibera mii de prizonieri, ea era de asemenea în căutarea a 832 de persoane pe numele cărora au fost emise mandate de arestare în legătură cu protestele, potrivit AAPP.

Printre acestea se numără 200 de persoane, inclusiv mai multe celebrităţi pe internet, actori şi cântăreţi, care s-au pronunţat împotriva loviturii de stat, pentru a fi arestate sub acuzaţia de încurajare a disidenţei în armată, pedepsită cu trei ani de închisoare.

Două dintre aceste persoane, cuplul format din regizorul Christina Kyi şi actorul Zenn Kyi, au fost reţinute sâmbătă pe aeroportul principalului oraş Yangon, în timp ce încercau să plece cu un zbor spre Bangkok, a relatat site-ul de ştiri Irrawaddy.

Situaţia este tulbure în Myanmar de la lovitura de stat, pe care armata a apărat-o cu acuzaţii de fraudă în alegerile din noiembrie câştigate de partidul lui Suu Kyi, deşi comisia electorală a respins obiecţiile.

Citește și : Partidul Comunist cubanez pune capăt dinastiei Castro şi lasă locul unei noi generaţii

Guvernul destituit a deţinut puterea în primii cinci ani de guvernare civilă după ce s-a încheiat controlul armatei după aproape o jumătate de secol.

Oamenii înfuriaţi de revenirea conducerii militare au ieşit în stradă zilnic pentru a cere restaurarea democraţiei, sfidând represiunea forţelor de securitate în care au fost ucise 728 de persoane, potrivit celor mai recente cifre ale AAPP cifre.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă A început o perioadă sufocantă pentru...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Incendiile se răspîndesc în California, în toiul unui val de caniculă

Incendiile se răspîndesc în California, în toiul unui val de caniculă Pompierii din California luptau împotriva mai multor incendii, în toiul unui val de căldură,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.