În jur de 1.000 dintre sirienii refugiaţi revin în fiecare lună în ţara lor de la instaurarea în iulie a acordului de încetare a focului în sudul ţării

Publicat:

În jur de 1.000 dintre sirienii refugiaţi în Iordania revin în fiecare lună în ţara lor după punerea în aplicare în iulie a unui acord de încetare a focului în sudul Siriei, a indicat luni Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează agerpres .

‘Numărul sirienilor reveniţi în mod voluntar în ţara lor a crescut de la instaurarea în iulie a acordului de încetare a focului în sudul ţării’, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi în Iordania, Mohammed Al-Hiwari.


‘Acest număr se ridică astăzi la circa 1.000 pe lună, în medie’, a menţionat el, precizând că în august a fost vorba de 1.203, în septembrie de 1.078 şi în octombrie de aproximativ 750 de sirieni reveniţi din Iordania.

Citește și : Papa Francisc a avut o întâlnire neanunţată cu şeful armatei din Myanmar

Un acord de încetare a focului a intrat în vigoare la 9 iulie în provinciile sudice Deraa, Quneitra şi As-Suwayda, la iniţiativa Rusiei, Iordaniei şi Statelor Unite ale Americii.

Provinciile fac parte din cele patru ‘zone de dezescaladare’ instaurate printr-un acord din luna mai între Rusia şi Iran, aliaţi ai regimului de la Damasc, şi Turcia, care îi susţine pe rebeli.

În sud, forţe americane sunt desfăşurate în apropierea frontierei cu Iordania, lungă de 370 km.

Conform purtătorului de cuvânt al UNHCR, numărul actual al revenirilor este în creştere semnificativă faţă de ultimele şase luni anterioare acordului, când ‘1.700 de sirieni au trecut voluntar frontiera’.

Cu toate acestea, UNHCR ‘nu încurajează o întoarcere în zone nesigure’ din Siria, a subliniat el, amintind că, ‘în pofida creşterii numărului de repatriaţi, aceste este încă foarte redus şi reprezintă mai puţin de 0,2% dintre refugiaţii sirieni în Iordania’.

Conforma datelor Înaltului Comisariat, în jur de 680.000 de sirieni şi-au găsit refugiu în Iordania de la declanşarea conflictului în ţara lor, în martie 2011. Autorităţile de la Amman afirmă însă că numărul acestor persoane este de 1,3 milioane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.