X

Juristul socialiștilor moldoveni propune încheierea unui ‘contract de colaborare’ între PSRM și blocul ACUM

Juristul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Fadei Nagacevschi, susţine că pentru a depăşi problemele legate de încrederea reciprocă, invocate de PSRM şi blocul ACUM, părţile ar trebui sa încheie un “contract de colaborare’, informează marţi Radio Chişinău, potrivit agerpres.

În opinia lui Nagacevschi, exprimată în cadrul emisiunii “Punctul pe azi” de la TVR Moldova, acest contract ar trebui sa descrie toate acţiunile pe care urmează să le întreprindă părţile semnatare. “Nu este obligatoriu sa-l numeşti contract de alianţă, ci contract de colaborare, unde să descrii de la A la Z toate acţiunile. (…) Atât cantitativ, cât şi calitativ: din trei în trei luni, cine şi ce trebuie să facă’, a susţinut juristul.

Citește și: Emmanuel Macron promite reconstrucția catedralei Notre-Dame – VIDEO

Acesta a precizat că dacă vreuna dintre părţi va încălca acest contract, va interveni votul cetăţeanului. Potrivit lui Nagacevschi, actualmente sunt doar câteva variante: alegeri anticipate, discuţii aprinse în presă sau “să fie trimis Partidul Democrat în opoziţie’.

Reacţionând la propunerea juristului PSRM, deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba a ţinut să sublinieze că au existat mai multe angajamente şi acorduri de alianţă care au fost încălcate, astfel că Blocul ACUM “nu crede în hârţoage”. “În 2015, 2016, 2017 s-au semnat tot felul de hârtii, inclusiv domnul Dodon, înainte de a deveni preşedinte, a semnat o declaraţie că nu va coopera în niciun fel cu Plahotniuc. Noi nu credem în hârtii semnate, noi credem în acţiuni care confirmă aceeaşi intenţie, care confirmă faptul că noi vedem situaţia din ţara noastră în acelaşi fel şi anume că trebuie sa lovim în corupţie’, a subliniat parlamentarul.

Editorialistul Nicolae Negru priveşte cu scepticism ideea unui contract de colaborare. În opinia lui, jurămintele nu-şi au locul în politică. “Jurămintele nu ajută în politică. Eu cred că, dacă e de discutat, să se aşeze la masă să discute, să negocieze şi, dacă vor eşua aceste negocieri, cred că e logic că PSRM o să se adreseze PDM sau invers’, a declarat jurnalistul.

Citește și: Bernie Sanders, candidat pentru Casa Albă și critic virulent al bogaților americani, a devenit el însuși milionar

Consiliul Politic al Blocului ACUM se convoacă marţi, 16 aprilie, în şedinţă pentru a examina propunerea PSRM, lansată săptămâna trecuta şi pentru a lua o decizie cu privire la acţiunile ulterioare.

La scrutinul din 24 februarie, Partidul Socialiştilor (de stânga, prorus) a obţinut cele mai multe mandate, 35, dar departe de cele 51 necesare pentru a obţine majoritatea parlamentară şi a forma singur guvernul. A doua formaţiune în noul parlament este Partidul Democrat (PD), în prezent la guvernare, cu 30 de mandate. Pe locul trei s-a clasat un bloc al opoziţiei de dreapta proeuropeană, ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/ şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/).

Tags: Blocul ACUMDumitru AlaibaFadei Nagacevschiigor dodonpartidul democratPartidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM)republica moldova
Categorii: Externe