‘Jurnalismul nu este o crimă’, declară familia lui Evan Gershkovich, judecat în Rusia

Publicat:

‘Jurnalismul nu este o crimă’, declară familia lui Evan Gershkovich, judecat în Rusia

Familia lui Evan Gershkovich a declarat miercuri că jurnalistul american judecat pentru spionaj în Rusia este urmărit în mod injust pentru acţiuni ce ţin de reportaj, informează AFP.

“Evan este un jurnalist, iar jurnalismul nu este o crimă”, a declarat familia într-un comunicat. “Cerem guvernului american să continue să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a-l aduce pe Evan acasă acum”, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Procesul în care reporterul american Evan Gershkovich este acuzat de spionaj în Rusia a început miercuri în faţa unui tribunal din oraşul Ekaterinburg, în regiunea Sverdlovsk.

Reporterul a apărut miercuri într-o cuşcă din sticlă la tribunal, ras pe cap şi purtând o cămaşă în carouri, închisă la culoare. El le-a zâmbit jurnaliştilor pe care îi cunoştea, adresându-le un “salut” abia audibil.

Presa a avut acces pentru o scurtă perioadă de timp în sala de audieri, înainte ca procesul să înceapă în spatele uşilor închise.

După această primă înfăţişare, o purtătoare de cuvânt a tribunalului, Irina Toşceva, a precizat că următoarea audiere va avea loc pe 13 august şi că presa nu va fi autorizată să-l filmeze pe jurnalist înainte de enunţarea verdictului, la o dată încă neprecizată.

Într-un comunicat, ambasada SUA la Moscova a afirmat că reprezentanţi ai săi au putut asista miercuri la o scurtă parte a audierii.

Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, corespondent al cotidianului Wall Street Journal, neagă acuzaţiile.

Evan Gershkovich a stat în arest provizoriu la închisoarea moscovită Lefortovo, administrată de FSB, însă este judecat la Ekaterinburg, unde a fost arestat.

Gershkovich a fost reţinut la sfârşitul lui martie 2023 în timpul unei călătorii de documentare în oraşul Ekaterinburg, şi de atunci se află în detenţie.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Un purtător de cuvânt al parchetului general rus a declarat că ancheta a stabilit că Gershkovich strângea informaţii cu caracter secret în numele CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA). Mai precis, americanul este acuzat că strângea informaţii despre producţia şi reparaţia de echipamente militare la uzina Uralvagonzavod din Nijni Tagil, la nord de Ekaterinburg.

Fiu al unor emigranţi evrei plecaţi din Uniunea Sovietică, Evan Gershkovich a crescut la New Jersey şi a lucrat în Rusia pentru mai multe mass-media occidentale, din 2017 până când a fost arestat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O femeie a recunoscut că a condus o rețea de proxenetism pentru politicienii din SUA

O femeie a recunoscut că a condus o rețea de proxenetism pentru politicienii din SUA O femeie de 42 de ani a recunoscut că a...

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul Poluarea cu particule de microplastic (particule cu dimensiuni de la 5 milimetri până la...

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă Jens Lehmann a fost...

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni Uniunea Europeană examinează posibile soluții de oferire a unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.