X

Jurnalist: Prin preluarea conducerii Găgăuziei, Ilan Șor a obținut acces la fonduri importante

Ilan Șor propune pentru Găgăuzia un model de dezvoltare care nu este sustenabil. O spune jurnalistul Mihail Sirkeli, potrivit căruia echipa noului bașcan a decis să investească în Găgăuzia bani dubioși, dezicându-se de orice colaborare cu autoritățile centrale și cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Potrivit jurnalistului, prin preluarea conducerii Găgăuziei, Ilan Șor a obținut acces la bugetul autonomiei și poate folosi în scopuri personale radiodifuzorul public regional „Compania Teleradio-Găgăuzia”.

Citește și : Spînu: R. Moldova trebuie să fie conectată mai mult la infrastructura rutieră și feroviară a României

Jurnalistul Mihail Sirkeli spune că noua conducere a Găgăuziei, în frunte cu condamnatul penal Ilan Șor, este conștientă că autonomia se izolează total de puterea centrală de la Chișinău și de partenerii de dezvoltare, însă încearcă să promoveze ideea unor investiții făcute din banii personali ai lui Ilan Șor.

„Acum a venit Șor cu gașca sa și propune oamenilor următorul model: „În regiune nu vin ambasadorii, nu vine puterea centrală, dar nu vă temeți, eu vă dau bani câți trebuie”. Nu contează de unde vin banii, contează că vine un escroc care vrea să înlocuiască investițiile statului și investițiile partenerilor internaționali cu investirea unor bani murdari, cu bani furați de la noi. Acesta nu reprezintă un model sustenabil de dezvoltare. Acest model se pare că a fost agreat și de comunitatea locală și de elitele politice.

Chiar dacă există oameni în Adunarea Populară care înțeleg acest lucru, ei nu sunt capabili și n-au curajul să spună lucrurilor pe nume.

În 30 de ani spațiul public din UTA Găgăuzia a fost curățat de oameni curajoși. În politică au rămas doar cei flexibili, care pot merge la orice compromis”, a spus jurnalistul Mihail Sirkeli în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

În același context, potrivit jurnalistului, prin preluarea conducerii Găgăuziei, Ilan Șor a obținut acces la fonduri importante din bugetul autonomiei, iar echipa sa poate folosi „Compania Teleradio –Găgăuzia” pentru dezinformare și propagandă.

„Bugetul Găgăuziei pentru anul 2023 este de 1,4 miliarde de lei. Din această sumă 300 de milioane sunt venituri proprii, din taxele care se colectează și rămân în bugetul local. În plus, vin bani prin diverse programe naționale cum ar fi Satul European.

Cele 300 de milioane de lei obținute din venituri proprii reprezintă o sumă mai mare decât cea controlează Șor în unitățile administrativ-teritoriale pe care le conduce: municipiul Orhei, orașul Taraclia și câteva sate. În plus, Șor a primit în gestiune difuzorul public regional, recent la conducere a fost numit un jurist care a lucrat în SRL-urile lui Șor.

Citeşte şi: Autorităţile ruse au extrădat doi moldoveni aflați în căutare internațională

El a fost numit director executiv al difuzorului public regional. Șor va folosi această televiziune. Bugetul difuzorului public regional e de la 8 la 10 milioane de lei anual. O sumă bună ce poate fi folosită chiar și pentru televiziunile lui Șor de la nivel național”, a mai spus jurnalistul Mihail Sirkeli.

La 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. În timpul scrutinului, reprezentanta partidului Șor, Evghenia Guțul, a obținut 52,34% din sufragii.

 

Tags: dezinformareGagauziaMihail SirkeliMoldovapropagandaSatul EuropeanTeleradio –Găgăuzia
Categorii: PoliticăȘtirile zilei