Jurnalista anticorupție , asasinată acum 2 săptamâni în Malta , a fost inmormântată vineri

Publicat:

Sute de persoane au participat vineri în Malta la funeraliile jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia, a cărei asasinare la 16 octombrie a declanşat o undă de şoc care a depăşit mica insulă mediteraneeană, relatează  agerpres .

Ceremonia a avut loc în marele sanctuar creştin de la Mosta, nu departe de domiciliul şi de locul unde jurnalista, în vârstă de 53 de ani, a murit în explozia unei bombe montate sub maşina sa.


wikipedia

Acest atentat, extrem de rar întâlnit într-o ţară din Uniunea Europeană, a şocat profund Europa şi alte părţi ale lumii.

“Astăzi, lumea este în doliu pentru Daphne Caruana Galizia”, a transmis vineri Comisia Europeană, care a coborât în bernă drapelul european la sediul său de la Bruxelles şi în întreaga lume.

Citiți și : Canada : Sancțiuni împotriva unor oficiali ruși pentru moartea lui Serghei Magnitski

În cadrul ceremoniei, la care presa nu a avut acces, Arhiepiscopul de Malta, monseniorul Charles Scicluna, a oficiat o slujbă.

“Ne-am adunat aici pentru a ne ruga pentru Daphne, victimă a unui act de violenţă sângeros care a luat viaţa unei femei, unei mame, unei jurnaliste”, a spus monseniorul Scicluna în predica sa.

După încheierea ceremoniei, asistenţa a aplaudat îndelung sicriul la scoaterea sa din biserică, aruncând cu flori şi strigând ‘Mulţumim, Daphne’ şi ‘Vrem justiţie’. Sicriul a fost depus apoi în cripta familiei.

Familia jurnalistei şi-a dorit ca funeraliile să păstreze un caracter privat.

Guvernul maltez a decis totuşi să declare doliu naţional vineri, afirmând că “niciun atac împotriva libertăţii de expresie nu este permis în democraţia malteză”.

Drapelele au fost coborâte în bernă în toată insula, cel mai mic stat din Uniunea Europeană, cu doar 430.000 de locuitori.

Puţin personalităţi au asistat la funeralii. Printre ele s-a aflat preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

Daphne Caruana Galizia “a fost o santinelă, un soldat în prima linie în apărarea valorilor noastre”, a afirmat Tajani. Comisia Europeană şi-a reiterat vineri apelul la o anchetă ‘independentă şi aprofundată’ şi la arestarea vinovaţilor.

Presa internaţională s-a mobilizat de asemenea. Mai mulţi patroni de presă au trimis joi o scrisoare comună prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cerându-i să se folosească de puterile sale pentru a se face dreptate şi pentru ca libertatea presei să fie apărată în Malta.

Niciun suspect nu a fost totuşi identificat până acum de anchetatorii maltezi, care sunt ajutaţi de experţi străini.

Guvernul a promis un milion de euro recompensă pentru orice informaţie care ar permite prinderea autorilor şi a celor care au comandat crima.

Însă în Malta multă lume nu are încredere în reprezentanţii justiţiei şi ai poliţiei, mulţi dintre aceştia fiind vizaţi de atacurile jurnalistei, care era de asemenea şi blogger.

Daphne Caruana Galizia a dezvăluit câteva din cele mai sumbre aspecte ale politicii din Malta, atacându-i cu virulenţă deopotrivă pe premierul laburist Joseph Muscat şi, mai recent, pe liderul opoziţiei.

După moartea sa, copiii săi au cerut demisia lui Muscat, acuzându-l că au creat o cultură a impunităţii care a transformat Malta într-o ‘insulă a mafiei’

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Expoziția itinerantă „Caravana amintirilor din Gulagˮ a ajuns la Chișinău

Expoziția itinerantă „Caravana amintirilor din Gulagˮ a ajuns la Chișinău La Chișinău a fost prezentată o expoziție itinerantă, care a trecut prin mai multe localități...

Blinken: Iranul, capabil să producă material fisionabil pentru o armă nucleară în ‘una sau două săptămâni’

Blinken: Iranul, capabil să producă material fisionabil pentru o armă nucleară în 'una sau două săptămâni' Iranul are capacitatea de a produce material fisionabil în...

Trump confirmă că a vorbit cu Zelenski și că i-a promis că „va pune capăt războiului” din Ucraina

Trump confirmă că a vorbit cu Zelenski și că i-a promis că „va pune capăt războiului” din Ucraina Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a...

A doua misiune a echipei pompierilor IGSU la lichidarea incendiului de vegetație în localitatea Vila Republica Elenă

A doua misiune a echipei pompierilor IGSU la lichidarea incendiului de vegetație în localitatea Vila Republica Elenă În după amiaza zilei de 19 iulie, 2024...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.