X

Jurnalista Olga Romanova, directoarea unui ONG din Rusia s-a refugiat în Germania

Jurnalista Olga Romanova, directoarea principalului ONG pentru apărarea drepturilor deţinuţilor, a anunţat miercuri că s-a refugiat în Germania după percheziţiile efectuate în iunie la sediul organizaţiei sale acuzate de deturnare de fonduri, relatează agerpres .

‘Am petrecut toată vara la prietenii din Franţa şi Italia (…) şi, chiar înainte de expirarea perioadei de şedere în Europa, o fundaţie germană mi-a oferit un loc de muncă pe care l-am acceptat’, a scris pe Facebook jurnalista în vârstă de 51 de ani.

Avocatul său Alexei Fediarov a confirmat că Olga Romanova se află în Germania, într-un ‘loc mult mai sigur în timp ce au loc verificări judiciare’. El a afirmat că ‘asupra ei planează ameninţarea unor acuzaţii fabricate în totalitate’.

Citiți și : Arabia Saudită : Arestările de săptămâna trecută ar putea face parte din lupta pentru putere (HRW)

Sediul moscovit al organizaţiei conduse de Romanova, ‘Rusia întemniţată’, a făcut obiectul unor percheziţii ale forţelor de ordine pe 8 iunie.

Potrivit ONG-ului, poliţia a dorit să verifice acuzaţiile de ‘deturnare de fonduri publice’ şi ‘neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute în cadrul unui contract’.

”Rusia întemniţată’ nu a primit niciodată subvenţii din partea Rusiei sau a oricărui alt stat’, a dat asigurări atunci ONG-ul, care critică cu regularitate caracterul arbitrar al justiţiei ruse şi acordă asistenţă financiară şi juridică deţinuţilor şi rudelor acestora.

Jurnalistă pentru mai multe mass-media independente la sfârşitul anilor 1990 şi începutul anilor 2000, Olga Romanova a fost concediată din funcţia de prezentatoare la postul de televiziune Ren-TV după ce a denunţat cenzura din cadrul canalului de televiziune.

Tags: germaniajurnalistaONGperchezitiirefugiatrusia
Categorii: Diaspora