X

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, condamnată în Rusia la peste 6 ani de închisoare

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, condamnată în Rusia la peste 6 ani de închisoare

Un tribunal rus a condamnat-o pe jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva la șase ani și jumătate de închisoare pentru difuzarea de „informații false” despre armată, a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al instanței.

„Alsu Kurmasheva a fost condamnată. Șase ani și șase luni”, a declarat pentru AFP Natalia Loseva, o purtătoare de cuvânt a Curții Supreme din Tatarstan. Angajatorul ei, RFE/RL, a catalogat procesul drept o „bătaie de joc la adresa justiției”, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Un tribunal rus a ordonat în toamna anului trecut ca jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva să fie reținută „până la 5 decembrie”, devenind astfel la acel moment  al doilea reporter american reținut în această țară.

Tribunalul Sovetski din Kazan, în regiunea Tatarstan, a declarat că a aprobat cererea anchetatorilor, care au acuzat-o pe jurnalistă că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în condițiile în care a fost implicată în „colectarea intenționată de informații despre activități militare” care ar putea fi dăunătoare pentru „securitatea Rusiei”.

Statutul de „agent străin”, care amintește de termenul sovietic de „dușman al poporului”, impune constrângeri administrative și controale financiare foarte grele asupra persoanelor sau entităților vizate.

De asemenea, impune ca orice publicație, inclusiv pe rețelele de socializare, să poarte această etichetă.

Kurmasheva, care locuiește de obicei la Praga împreună cu soțul și copiii ei, a călătorit în Rusia pentru o „urgență familială” la 20 mai, dar nu a mai putut pleca deoarece pașapoartele ei american și rusesc au fost confiscate.

Potrivit site-ului Tatar Inform, ea a fost amendată la 11 octombrie pentru că nu și-a declarat cetățenia americană autorităților ruse.

Alsu Kurmasheva, care s-a alăturat RFE/RL în 1998, lucrează pentru serviciul său de limbă tătară și bașkir, acoperind aceste minorități etnice din Rusia, în special în Tatarstan și Bașkortostan, în regiunile Volga și Urali.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Cu sediul la Praga, RFE/RL este finanțat de Congresul SUA și a fost înființat în timpul Războiului Rece pentru a contracara propaganda sovietică în blocul estic. Acesta încă difuzează conținut într-o multitudine de limbi, adesea în țări conduse de regimuri autoritare.

„Am venit să lucrez pentru (RFE/RL) pentru că acest mediu contează pentru mine, misiunea sa de a aduce informații obiective poporului meu, oamenilor care vorbesc limba mea, tătară, în special”, a explicat Kurmasheva în 2014.

În ultimii ani, mai mulți cetățeni americani arestați în Rusia au fost eliberați în urma unor schimburi de prizonieri cu Washingtonul.

Tags: Alsu Kurmashevainchisoarerusia
Externe