X

Jurnalista ruso-americancă Masha Gessen, condamnată la opt ani de închisoare în contumacie, în Rusia

Jurnalista ruso-americancă Masha Gessen, condamnată la opt ani de închisoare în contumacie, în Rusia

Jurnalista ruso-americancă Masha Gessen, foarte critică cu Vladimir Putin, a fost condamnată luni, în Rusia, la opt ani de închisoare – în contumacie – cu privire la declaraţii mincinoase despre armata rusă, potrivit acuzării, relatează AFP.

”Tribunalul a stabilit o pedeapsă de privare de libertate de opt ani”, anunţă pe Telegram tribunalele din Moscova, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Rusia a angajat o campanie de represiune în toate direcţiile împotriva criticilor Kremlinului, mai ales împotriva celor care denunţă luarea cu asalt a Ucrainei.

Masha Gessen, care a scris la numeroase publicaţii americane şi ruse şi care militează în favoarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, este de ani de zile o critică vizibilă a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Rusia a angajat urmăriri împotriva jurnalistei la sfârşitul lui 2023, când a acuzat-o cu privire la declaraţii despre masacrul de la Bucea, în Ucraina.

Armata rusă este acuzată de faptul că a ucis sute de civili în acest oraş situat în apropiere de Kiev în timp ce se retrăgea din regiune, în primăvara lui 2022.

Moscova respinge ferm aceste acuzaţii, în pofida multor mărturii implicând militari ruşi.

REPRESIUNI

Numeroşi cetăţeni ruşi au fost condamnaţi la închisoare, în ultimii doi ani, din cauză că au denunţat acest masacru.

În aprilie 2024, Serghei Mingazov, un jurnalist de la ediţia rusă a revistei Forbes a fost arestat cu privire la postări despre masacrul de la Bucea.

Opozantul Ilia Iaşin a fost condamnat la sfârşitul lui 2022 la opt ani şi jumătate de închisoare din cauză că a denunţat ”omorârea civililor” în acest oraş din Ucraina.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

În alt dosar, un tribunal de la Moscova a condamnat-o luni – în contumacie – la şapte ani şi şase luni de închisoare o fostă aleasă locală, Elena Kotionoşkina, cu privire la difuzare de informaţii considerate mincinoase despre armata rusă.

Justiţia rusă o acuză de faptul că l-a susţinut pe alt ales minicipal de la Moscova, Aleksei Gorinov, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare din cauză că a denunţat ”agresiunea” rusă a Ucrainei.

Tags: armataMasha GessenVladimir Putin
Externe