Tot mai mulţi jurnalişti sunt asasinaţi în Europa şi nu numai

Publicat:

Uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciak survine după mai multe asasinate ale unor jurnalişti în Uniunea Europeană în ultimii ani, bătrânul continent rămânând totuşi unul dintre mediile de lucru cele mai sigure pentru această profesie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Între cazurile precedente înregistrate în UE din 2010 se află cel al jurnalistei suedeze Kim Wall care a fost ucisă la bordul unui submarin pe 10 august 2017, principalul suspect fiind inventatorul danez Peter Madsen, proprietarul submersibilului, despre care jurnalista dorea să scrie.


Citeşte şi: Un val de suspiciuni planează asupra lui Jean-Claude Juncker. Europarlamentarii cer o anchetă imediată

Jurnalista şi bloggeriţa anticorupţie Daphne Caruana Galizia, 53 de ani, şi-a pierdut viaţa pe 17 octombrie 2017 în explozia unei bombe care fusese plasată sub maşina sa, în faţa locuinţei. Ea urmărea traficul ilegal precum şi avantajele fiscale pentru companiile străine de pe o insulă pe care se aflau aproape 70.000 de societăţi offshore şi sediile celor mai mari grupuri de jocuri de noroc.

Membrii redacţiei săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo au fost victimele pe 7 ianuarie 2015 ale unui atentat cu kalaşnikov comis la sediul publicaţiei din Paris de către doi fraţi care au susţinut că făceau parte din organizaţia Al Qaida în Peninsula Arabică (Aqpa). Printre cei 12 morţi s-au aflat caricaturiştii Wolinski, Cabu, Charb, Honoré şi Tignous, doi cronicari ai jurnalului – economistul Bernard Maris şi psihiatra Elsa Cayat – şi un corector, Mustapha Ourrad.

Citeşte şi: Jurnalistul ucis în Slovacia ancheta legătura dintre mafia calabreză şi liderii politici

Jurnalistul grec Socratis Guiolias a fost împuşcat în faţa domiciliului său din Atena pe 19 iulie 2010. Gruparea de extremă stânga Secta revoluţionarilor a revendicat asasinatul. Socratis Guiolias era directorul postului de radio particular Thema FM şi unul dintre administratorii unui blog renumit în ţară, troktiko.gr (rongeur en grec, ndlr), care dezvăluia scandaluri în mediile politice şi de afaceri.

Europa, cel mai sigur continent 

Federaţia internaţională a jurnaliştilor (FIJ) a identificat peste 2.500 de decese în lume începând din 1990, luând în considerare jurnaliştii, dar şi ceilalţi colaboratori ai mass-media, consemnează AFP în articolul publicat marţi.

În această perioadă, ONG-ul a contabilizat peste 350 de ziarişti morţi în Europa, fiind zona cel mai puţin periculoasă pentru această profesie. Jurnaliştii ucişi în afara UE, respectiv în Rusia (între care cazul răsunător de asasinare a Annei Politkovskaia la Moscova în 2006), în Turcia şi în timpul conflictului din Balcani reprezintă aproape două treimi dintre aceste victime.

În 2017, Reporteri fără Frontiere noteză faptul că mai mulţi jurnalişti europeni au murit în străinătate, printre care francezul Stéphane Villeneuve, elveţianca Véronique Robert şi jurnalista turcă Tuba Akyilmaz, ucise în Irak, şi britanica Mehmet Aksoy în Siria.

Irakul, cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti

Între 1990 şi 2015, peste 600 de jurnalişti au murit în exercitarea profesiei lor în Asia şi Oceania, peste 500 în Orientul Mijlociu şi Magreb, peste 500 în America Latină şi America de Nord şi peste 400 în Africa subsahariană, potrivit FIJ.

Irakul, marcat de conflicte, are cele mai multe dintre victime (336 din 1990), devansând Filipinele (153) şi Mexicul (145).

În raportul său anual pe 2017, RSF a anunţat 65 de morţi (între care 50 de jurnalişti, şapte bloggeri şi opt colaboratori ai media) în întreaga lume.

Cifra este în scădere cu 18% în raport cu anul 2016 ca urmare a ‘conştientizării crescute a necesităţii de a proteja mai bine jurnaliştii’, dar de asemenea pentru că ‘ţări care au devenit prea periculoase rămân fără jurnaliştii lor’, notează RSF.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.