X

Jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia

Jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia

Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe jurnalistul american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal (WSJ) la 16 ani de închisoare cu privire la ”spionaj”, o acuzaţie pe care jurnalistul, angajatorul şi Statele Unite o resping, într-un proces rapid, cu uşile închise, într-un sistem judiciar puternic politizat, relatează The Associated Press şi AFP.

Gershkovich, angajatorul său şi Guvernul american resping ferm acuzaţiile formulate împotriva jurnalistului, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Oficiali americani şi The Wall Street Journal au respins procesul drept o ”farsă”.

Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în martie 2023 în timp ce realiza un reportaj în Ural, la Ekaterinburg, şi a fost acuzat de spionaj în contul Statelor Unite.

El a fost găsit vinovat de ”spionaj”, o acuzaţie pe care Rusia nu a susţinut-o niciodată cu probe.

Reporterul WSJ, un fost jurnalist AFP, urmează să-şi ispăşească pedeapsa într-o colonie penitenciară ”cu regim sever”, a dispus judecătorul Andrei Miniev, potrivit unei jurnaliste AFP prezente la audiere, un lucru care înseamnă condiţii de detenţie foate stricte în comparaţie cu un ”regim nornal”.

Pledoariile finale s-au ţinut cu uşile închise într-un proces în care Gershkovich nu a recunoscut nicio vină, potrivit serviciului de presă al tribunalului.

Autorităţile ruse l-au acuzat fără să prezinte probe că colecta informaţii în constul Statelor Unite, devenind astfel primul jurnalist american acuzat de spionaj de la sfârşitul Războiului Rece.

Gershkovich se afla vineri la Tribunalul Regional Sverdlovsk a doua zi la rând, în acest proces cu uşile închise, unde oficiali au anunţat că procuratura a cerut să fie condamnat la 18 ani de închisoare într-o închisoare de înaltă securitate.

Spre deosebire de şedinţa de deschidere a procesului, la 26 iunie, la Ekaterinburg, şi de alte audieri la Moscova, la care jurnalişti au putut să-l vadă pe Gershkovich pentru scurt timp înainte de începerea şedinţei, presa nu a avut acces în sala de judecată în această săptămânâ, iar jurnalistul nu a fost văzut, fără vreo explicaţie.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Dosarele de spionaj şi trădare sunt, de obicei, secrete.

Tribunalele ruse condamnă peste 99% dintre inculpaţi, iar procurorii pot face apel împotriva hotărârilor pe care le consideră prea blânde. Ei pot face apel inclusiv împoriva achitărilor.

Tags: Evan Gershkovich
Externe