X

Jurnalistul iordanian Adnan al-Rusan, judecat în stare de arest pentru critici la adresa regelui Abdullah al II-lea

Jurnalistul iordanian Adnan al-Rusan, arestat de o săptămână, a compărut duminică în faţa unei instanţe pentru critici la adresa regelui Abdullah al II-lea, transmite AFP, potrivit agerpres.

Ziaristul în vârstă de 71 de ani a respins acuzaţiile, dar va rămâne în arest cel puţin până la următorul termen de judecată, duminica viitoare, a declarat avocatul său.

Citește și : Zelenski îi îndeamnă pe ucraineni să rămână vigilenți înainte de ziua independenței: ‘Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât’

Acuzaţiile oficiale sunt, potrivit aceleiaşi surse, “incitare la conflict, răspândirea discordiei (…), difuzarea de ştiri false care dăunează prestigiului statului, calomnierea unei instituţii oficiale şi umilirea unui funcţionar”.

Avocatul precizează că Al-Rusan este inculpat pentru comentarii publicate în 23 iulie pe pagina sa de Facebook, care are peste 37.000 de urmăritori.

Jurnalistul a criticat “deplasările fără rost ale regelui în străinătate, care devin ridicole”. El a făcut apel la suveran “să rămână în ţară un an, fără călătorii (…) ca să se ocupe de problemele naţiunii şi ale triburilor” de beduini.

Beduinii, susţinători importanţi ai tronului, “se vor mobiliza pentru a-şi recăpăta drepturile (…) dacă nu sunt ascultaţi cu atenţie”, a avertizat Al-Rusan.

Un alt articol incriminat al jurnalistului a fost publicat în 30 iulie. În acesta, autorul îl acuza pe rege că se angajează oficiali şi chiar “copii şi nepoţi ai acestora, acordându-le prime şi bani din buzunarele noastre, nu dintr-al său, în timp ce copiii noştri nu găsesc de lucru”.

Citește și : Daria Dugina, fiica ‘ghidului spiritual’ al invaziei lui Putin în Ucraina, ucisă într-o explozie

AFP menţionează că Iordania se confruntă cu o criză economică: şomaj în jur de 25%, chiar 50% în rândul tinerilor, conform datelor oficiale din 2021, o rată a sărăciei în creştere, care a ajuns la 24%, şi o datorie publică care a depăşit în primul semestru din 2022 nivelul de 51 de miliarde de dolari – peste 110,6% din produsul intern brut.

Tags: Abdullah al II-leaAdnan al-Rusanfacebookjurnalist
Categorii: Sinteze