X

Jurnalistul Martin Bashirar fi recurs la metode ‘înşelătoare’ pentru a obţine un interviu exploziv cu Lady Di

La mai bine de un sfert de secol după un interviu exploziv cu Lady Di pentru monarhia britanică, un raport independent a denunţat joi metodele ”înşelătoare” folosite de jurnalistul Martin Bashir pentru a obţine interviul, determinând BBC să-şi ceară scuze, relatează AFP, potrivit agerpres

Difuzat în emisiunea “Panorama” în 1995 în faţa a 23 de milioane de persoane, interviul a propulsat cariera lui Martin Bashir, acum în vârstă de 58 de ani, şi a avut efectul unei bombe.

Citește și : Parlamentul European a aprobat înfiinţarea Centrului European pentru Securitate Cibernetică la Bucureşti

Prinţesa Diana, care a murit într-un accident de maşină la Paris în 1997, în timp ce era urmărită de paparazzi, a afirmat în interviu că existau ”trei persoane” în căsătoria ei – referire la relaţia pe care prinţul Charles o avea cu Camilla Parker Bowles – şi a recunoscut că ea însăşi a avut o aventură.

Dar jurnalistul a fost acuzat că a falsificat documente pentru a obţine acest interviu.

”Prin comportamentul său înşelător, Bashir a reuşit să organizeze întâlnirea care a condus la interviu”, se arată în raportul unui fost judecător al Curţii Supreme, John Dyson.

Într-un comunicat, directorul general al BBC, Tim Davie, a afirmat că ”acceptă concluziile” acestei anchete.

”Deşi în raport se afirmă că Diana, prinţesă de Wales, a fost de acord cu ideea unui interviu pentru BBC, este clar că procesul de obţinere a interviului nu a fost la înălţimea a ceea ce publicul avea dreptul să se aştepte. Ne pare foarte rău pentru aceasta”, a spus Tim Davie.

La peste un sfert de secol de la acel interviu, el şi-a cerut scuze ”necondiţionate” în numele BBC.

Fratele Dianei, Charles Spencer a susţinut că Martin Bashir îi prezentase extrase din interviu – care s-au dovedit a fi false – dovedind că serviciile de securitate plăteau două persoane pentru a o spiona pe sora sa. Acesta este ceea ce l-a determinat, potrivit lui, să-l prezinte pe jurnalist prinţesei Diana.

”Arătându-i contelui Spencer aceste declaraţii false (…) Bashir l-a înşelat şi l-a determinat să organizeze o întâlnire cu prinţesa Diana”, se arată în raport, denunţând o ”încălcare gravă” a regulilor editoriale ale BBC.

”A fost un lucru stupid şi a fost o acţiune pe care o regret profund”, a reacţionat Martin Bashir într-un comunicat, dând asigurări că aceste extrase nu au avut un rol decisiv în ”alegerea personală” a prinţesei Diana de a răspunde la întrebări.

La jumătatea lunii mai, BBC a anunţat retragerea din motive de sănătate a lui Martin Bashir, responsabil din 2016 cu acoperirea secţiunii religioase pentru grupul audiovizual public.

Citește și : Erdogan o dă în judecată pe opozanta care l-a comparat cu Netanyahu

După acest interviu, jurnalistul şi-a continuat cariera în Statele Unite înainte de a se întoarce în Regatul Unit pentru a lucra pentru BBC, până la demisia sa. În afară de Lady Di, el l-a intervievat de asemenea pe Michael Jackson într-un documentar realizat în 2003 pentru ITV.

Michael Jackson s-a plâns atunci autorităţii de reglementare audiovizuale britanice, acuzându-l pe Martin Bashir că a prezentat o imagine distorsionată a comportamentului şi a conduitei lui ca tată.

Tags: Camilla Parker BowlesLady DiMartin BashirPrintul Charles
Categorii: Diaspora