X

Jussie Smollett neagă că şi-ar fi înscenat o agresiune rasistă împotriva sa

Actorul american de culoare Jussie Smollett a negat ferm în timpul procesului său că ar fi înscenat în 2019, la Chicago, un presupus atac rasist şi homofob căruia i-ar fi căzut victimă şi care a provocat la acea vreme un val de indignare în ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Nu a fost o farsă”, a declarat actorul la bară, potrivit presei locale, negând că a vorbit “la un moment dat despre o farsă” cu presupuşii săi complici.

Jussie Smollett, un actor homosexual de culoare, care a interpretat personajul unui muzician gay în serialul “Empire”, produs de Fox, este acuzat că a “planificat” agresiunea comisă împotriva sa pe 29 ianuarie 2019, plătind cu 3.500 de dolari doi fraţi de origine nigeriană şi minţind ulterior poliţia.

Procesul a început luni cu o acoperire mediatică foarte limitată, judecătorul interzicând ca majoritatea audierilor să fie televizate, în pofida restricţiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

Acuzarea afirmă că actorul a vrut astfel să avanseze în carieră şi a acuzat studiourile de producţie că nu au reacţionat după ce au primit o scrisoare de ameninţare.

Avocaţii actorului afirmă însă că Jussie Smollett a fost agresat de doi bărbaţi având ca motivaţie banii, iar unul dintre ei era homofob.

Dacă va fi găsit vinovat, Jussie Smollett riscă o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare.

Într-o mărturie foarte aşteptată, actorul a explicat că suma trebuia să achite un program de antrenament şi de nutriţie creat de unul dintre fraţi, care a încercat apoi, fără succes, să se angajeze ca bodyguard după apariţia scrisorii de ameninţare.

Actorul a mimat apoi, împreună cu avocatul său, atacul, jucând rolul unuia dintre agresorii săi şi explicând ulterior că a acceptat sub presiunea angajatorilor săi să ofere un interviu unui important canal de televiziune.

Smollett a susţinut întotdeauna că a fost atacat de două presoane, care păreau susţinători ai preşedintelui Donald Trump, şi care l-au lovit, au rostit insulte rasiste şi homofobe şi i-au înfăşurat o funie în jurul gâtului.

Cazul a provocat o undă de şoc în Statele Unite, ţară încă puternic marcată de discriminarea rasială şi sexuală.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere, examinarea datelor telefonice ale celor trei bărbaţi şi a înregistrărilor video au ridicat însă rapid îndoieli în rândul anchetatorilor care au concluzionat că a fost vorba despre o înscenare.

Rechizitoriul procurorului şi pledoaria apărării sunt aşteptate săptămâna aceasta, înainte de deliberările juriului. 

Tags: atac rasistChicagoJussie SmollettSUA
Categorii: Știrile zilei