X

Justin Trudeau exclude participarea Rusiei la summitul G7

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a exclus, luni, orice participare a Rusiei la viitoarea reuniune a G7, aşa cum şi-a exprimat dorinţa preşedintele american Donald Trump în momentul anunţării amânării sine die a summitului de anul acesta găzduit de SUA, informează AFP, potrivit agerpres.

“Rusia a fost exclusă din G7 după invazia Crimeii în urmă cu câţiva ani şi a continuat să nu respecte şi să ignore standardele şi regulile internaţionale şi de aceea Rusia rămâne în afara G7 şi asta nu se va schimba ”, a declarat Trudeau în conferinţa de presă zilnică de la Ottawa.

Citește și : Sadiq Khan vrea extinderea perioadei de tranziție post-Brexit

Trudeau a fost solicitat sâmbătă de un reporter să comenteze propunerea de sâmbătă a preşedintelui SUA de a invita mai multe ţări să se alăture summitului, printre care şi Rusia.

“Vom continua să colaborăm cu americanii la detaliile reuniunii lor G7”, a afirmat Trudeau.

“Nu am sentimentul că G7 reprezintă corect ceea ce se întâmplă în lume. Este un grup de ţări foarte depăşit”, a declarat Trump la bordul Air Force One sâmbătă, adăugând că ar dori să invite Rusia, Coreea de Sud, Australia şi India la lucrările unui summit G7 extins, în toamnă.

Rusia a fost eliminată din G8 în 2014, după anexarea Crimeii, act care nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională.

Preşedintele Trump nu a exclus posibilitatea ca summitul să aibă loc în septembrie, înainte sau după reuniunea Adunării Generale a ONU sau chiar “poate (…) după alegerile prezidenţiale din noiembrie”, la care actualul lider de la Casa Albă speră să obţină un al doilea mandat.

Citește și : Sadiq Khan vrea extinderea perioadei de tranziție post-Brexit

Liderii G7 trebuiau, iniţial, să se întâlnească la sfârşitul lunii iunie, dar cancelarul german Angela Merkel a fost primul lider care a respins această invitaţie ca urmare a pandemiei noului coronavirus.

Ţările membre ale G7 – Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi SUA – se reunesc anual la nivel înalt pentru a discuta o serie de subiecte cu caracter global.

Tags: canadaDonald TrumpJustin TrudeauOttawarusiaSUAsummit G7
Categorii: Știrile zilei