X

Justiţia administrativă din Franţa menține interdicţia purtării hijabului în fotbalul feminin

Justiţia administrativă din Franţa a menţinut joi interdicţia purtării hijabului (vălul islamic) în fotbalul feminin, epilogul judiciar al unui caz care a stârnit o polemică în rândul clasei politice în jurul simbolurilor religioase din spaţiul public, informează AFP, potrivit agerpres.  

Cea mai înaltă instanţă administrativă, Consiliul de Stat, a hotărât că Federaţia franceză de fotbal (FFF) poate adopta regulile pe care le consideră necesare pentru “buna desfăşurare” a meciurilor şi, ca atare, a fost justificată să interzică purtarea vălului islamic pe terenuri.

Citește și : Cei mai importanţi generali ruşi au dispărut din peisajul public

Consiliul de Stat consideră că jucătoarele sunt utilizatoare ale unui serviciu public şi, prin urmare, nu sunt supuse obligaţiei de “neutralitate”.

Cu toate acestea, “federaţiile sportive, responsabile cu asigurarea bunei funcţionări a serviciului public a cărui conducere le este încredinţată, pot impune jucătorilor lor obligaţia de neutralitate a ţinutelor în timpul competiţiilor şi evenimentelor sportive pentru a garanta buna desfăşurare a meciurilor şi a preveni orice conflict sau confruntare”, a explicat el într-un comunicat.

Interdicţia adoptată de FFF este deci “adaptată şi proporţională”.

Un colectiv de femei musulmane, “Les Hijabeuses”, a contestat în justiţie articolul 1 din regulamentul FFF care interzice din anul 2016 “orice port de semn sau ţinută care manifestă pe faţă o apartenenţă politică, filosofică, religioasă sau sindicală”.

Ele s-au bazat în special pe regulile FIFA care le autorizează din 2014 pe jucătoare să evolueze în competiţiile internaţionale purtând vălul.

În cadrul audierii de luni, raportorul public, a cărui opinie este în general respectată, a recomandat anularea acestui articol 1 şi a cerut FFF să-şi modifice regulamentul. Nu există “prozelitism” sau “provocare” în simpla purtare a hijabului şi nicio “cerinţă de neutralitate” pentru aceste jucătoare, a mai spus el.

Citește și : Prigojin şi Lukaşenko s-ar putea ‘trăda’ în orice moment unul pe altul

 

Aceste recomandări au provocat o controversă aprinsă în clasa politică, dreapta şi extrema dreaptă cerând o legislaţie privind purtarea simbolurilor religioase în sport.

Tags: Consiliul de StatFFFfrantahijab
Categorii: Diaspora