Justiția australiană decide statutul aborigenilor: NU sunt străini!

Publicat:

Înalta Curte de Justiţie a Australiei a decis marţi că populaţia de aborigeni deţine un statut special şi indiferent de locul lor de naştere, aborigenii nu pot fi consideraţi “străini” în conformitate cu Constituţia, o decizie ce va limita prerogativele de deportare ale Ministerului Afacerilor Interne, relatează dpa, potrivit agerpres.

Judecătorii de la cea mai înaltă instanţă din Australia au pronunţat decizia cu o majoritate de patru la trei voturi după examinarea cazurilor a doi non-cetăţeni australieni confruntaţi cu deportarea.


Citește și: Regimul de la Phenian ignoră sancțiunile și continuă să cumpere ‘la negru’ petrol, maşini de lux şi alcool

Ambilor bărbaţi, care s-au mutat în Australia pe când erau copii, le-au fost anulate vizele de rezidenţă permanentă în 2018 după ce au fost închişi pentru infracţiuni grave.

Cu toate acestea, fiecare are un părinte australian şi se identifică drept aborigen.

“Aborigenii australieni nu pot fi trataţi (…) ca străini (…), chiar dacă aborigenul australian deţine cetăţenie străină şi nu este cetăţean australian”, a declarat curtea într-un rezumat al hotărârii.

Curtea a decis că Brendan Thoms, născut în Noua Zeelandă şi făcând parte din tribul indigen Gunggari din sudul statului Queensland, nu este un străin, dar nu a putut ajunge la un acord dacă Daniel Love, născut în Papua Noua Guinee, a fost acceptat ca membru al tribului aborigen Kamilaroi şi astfel “nu poate răspunde la întrebarea dacă el este un străin”.

Love a fost eliberat în septembrie 2018 după o lună de detenţie, în timp ce Thoms a fost deţinut ca imigrant la Brisbane timp de peste 500 de zile.

În Australia, testul de origine aborigenă necesită “demonstrarea descendenţei biologice dintr-un popor indigen împreună cu recunoaşterea reciprocă a calităţii de membru a persoanelor indigene de către (membrii) cei mai bătrâni sau alte persoane care se bucură de autoritate tradiţională printre aceşti oameni”, potrivit deciziei majorităţii instanţei.

“Australienii aborigeni au o conexiune culturală specială, istorică şi spirituală cu teritoriul Australiei, care este centrală pentru legile şi obiceiurile lor tradiţionale şi este recunoscută de dreptul comun”, a adăugat instanţa.

Avocatul celor doi, Claire Gibbs, a declarat marţi că instanţa a recunoscut legătura indigenilor cu ţara, ceea ce înseamnă că aborigenii nu mai pot deportaţi.

Citește și: Procurorii americani cer ani grei de închisoare pentru Roger Stone

Aborigenii au trăit pe continentul australian mai bine de 60.000 de ani înainte de sosirea coloniştilor britanici în 1788.

În prezent, din populaţia totală de 25 de milioane, indigenii, reprezentând 3%, sunt cei mai defavorizaţi social faţă de celelalte comunităţi.

Indigenii australieni sunt încarceraţi în mod disproporţionat, reprezentând 27% din populaţia închisorilor în ţară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Sondaj – Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri

Sondaj - Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale...

Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului

Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului Un incident neplăcut a...

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu Prețurile petrolului au înregistrat cea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.