Justiţia australiană răstoarnă un verdict dat împotriva unui arhiepiscop

Publicat:

Justiţia australiană a anulat joi condamnarea unui fost arhiepiscop la un an de închisoare pentru a fi acoperit agresiuni pedofile, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Philip Wilson, în vârstă de 68 de ani, a fost găsit vinovat în mai de ascundere a agresiunilor comise în anii 1970 de către Jim Fletcher, un preot pedofil notoriu, abţinându-se să denunţe acuzaţiile împotriva lui.


Citeşte şi: Două avioane ale armatei americane s-au ciocnit pe coasta Japoniei

El a devenit astfel unul dintre cei mai înalţi oficiali din ierarhia catolică mondială condamnaţi pentru astfel de fapte. Papa a acceptat demisia sa la sfârşitul lunii iulie.

Fostul arhiepiscop de Adelaide a fost autorizat să-şi execute pedeapsa la domiciliu.

Un judecător de la tribunal din Newcastle, în statul New South Wales, a constatat că recursul împotriva condamnării sale este întemeiat.

Judecătorul Roy Ellis a notat “incoerenţele” în declaraţiile unei victime despre o conversaţie pe care a avut-o cu părintele Wilson în legătură cu abuzurile. “Tribunalul nu a putut fi convins (…) că această conversaţie a avut loc într-adevăr”.

În cursul procesului, faptul că Fletcher, care a murit în închisoare în 2006, a abuzat de copii nu a fost pus la îndoială. Instanţa s-a concentrat asupra faptului dacă Philip Wilson, preot în acel moment, ştia despre asta.

El a negat întotdeauna aceste acuzaţii şi a refuzat iniţial să demisioneze. Fostul prim-ministru australian Malcolm Turnbull a cerut Vaticanului demiterea sa.

Philip Wilson a exercitat funcţia de preot în New South Wales înainte de a fi numit episcop de Wollongong în 1996 de către papa Ioan Paul al II-lea. Cinci ani mai târziu, el a devenit arhiepiscop.

Citeşte şi: Un cutremur puternic a lovit paradisul indonezian

În octombrie, prim-ministrul Scott Morrison a prezentat scuzele Australiei pentru că nu a reuşit să protejeze copiii victime ale agresiunilor în diferite instituţii din întreaga ţară.

El a reacţionat la concluziile unei comisii regale de anchetă privind răspunsurile instituţionale la faptele de pedofilie.

Timp de cinci ani, aceasta a audiat peste 15.000 de victime în legătură cu abuzurile din biserici, orfelinate, cluburi sportive şi şcoli, comise deseori cu decenii în urmă.

Biserica Catolică australiană s-a angajat să nu mai tolereze niciodată agresiuni pedofile în interiorul ei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.