Justiția britanică respinge cererea lui Assange de amânare a audierilor în cazul cererii de extrădare în SUA

Publicat:

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu a reuşit să obţină încă o amânare a audierilor privind cererea de extrădare în SUA, care au fost reluate luni la un tribunal din Londra, relatează Reuters, scrie agerpres.

Proaspăt bărbierit, îmbrăcat în costum, Assange a refuzat oficial să fie extrădat. I-a fost prezentat un nou act de acuzare emis de autorităţile americane în luna iunie, care conţine 18 presupuse infracţiuni legate de acuzaţiile de spionaj şi conspiraţie pentru a pirata computere ale guvernului american.


Citește și : BoJo ‘s-a văzut cu sacii-n căruță’! Londra confirmă măsuri limitate pentru a clarifica dispozițiile privind Irlanda de Nord

Judecătorul de la Tribunalul penal central din Londra (cunoscut şi drept Old Bailey) a respins cererea avocaţilor lui Julian Assange de a amâna audierile până în ianuarie 2021 pentru a-i permite să-şi pregătească apărarea în faţa noilor acuzaţii formulate de SUA.

”Pur şi simplu nu suntem în poziţia de a strânge dovezile necesare şi a răspunde la acest caz care a apărut doar în ultimele câteva săptămâni”, a explicat Mark Summers, avocatul fondatorului WikiLeaks.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii lui afirmă că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei.

SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan. Printre aceste documente se află şi o înregistrare video în care sunt văzuţi civili omorâţi de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007.

Mai recent, au fost publicate documente sustrase de la Comitetul Naţional Democrat dinaintea alegerilor prezidenţiale americane din 2016. Assange respinge acuzaţia anchetatorilor americani că ar fi obţinut aceste documente de la hackeri ruşi, deşi chestiunea nu face parte din procedurile juridice.

Citește și : Navalnîi a ieşit din comă şi reacţionează la cuvinte

Audierile privind extrădarea lui Julian Assange în SUA au început în februarie, dar au fost amânate apoi cu câteva luni din cauza măsurilor de izolare adoptate la nivel naţional pentru a limita răspândirea COVID-19.

În prezent, Assange este încarcerat la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din sud-estul Londrei. El s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.