Justiţia canadiană invalidează un acord cu SUA privind solicitanţii de azil

Publicat:

Curtea Federală a Canadei a invalidat miercuri un acord controversat cu Statele Unite, obligând solicitanţii de azil care încearcă să treacă frontiera canadiană să ceară mai întâi azil pe teritoriu american, relatează AFP, potrivit agerpres.

Curtea a decis că acest ”Acord privind terţele ţări sigure”, un acord încheiat în 2004 şi denunţat de asociaţii pentru apărarea drepturilor refugiaţilor, a încălcat Carta canadiană a drepturilor şi libertăţilor.


Citește și : Bilanţul epidemiei de coronavirus în Italia

Această cartă prevede în special că ”toată lumea are dreptul la viaţă, libertate şi securitatea persoanei”, a amintit judecătoarea Ann Marie McDonald în hotărârea sa.

Cu toate acestea, instanţa a suspendat aplicarea hotărârii timp de şase luni pentru a da timp Parlamentului să răspundă.

Acordul dintre Canada şi Statele Unite prevede că o persoană care solicită azil trebuie să depună cererea în prima ţară în care intră, fie Canada, fie Statele Unite.

Citește și : Bilanţul epidemiei de coronavirus în Franţa

Mai multe asociaţii de apărare a refugiaţilor şi opoziţia la guvernul premierului canadian Justin Trudeau au denunţat în mod repetat acest acord. Aceştia consideră că Statele Unite ale Americii care au întărit regulile în materie de azil nu mai sunt o ”ţară sigură” pentru refugiaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Decis! În toiul verii a fost redus tariful la căldură pentru chișinăuieni

Decis! În toiul verii a fost redus tariful la căldură pentru chișinăuieni Tariful la căldură pentru chișinăuieni a fost redus cu 14 la sută...

România va continua colaborarea cu Ucraina și cu Moldova

România va continua colaborarea cu Ucraina și cu Moldova România va continua să colaboreze cu Ucraina și cu Republica Moldova pentru a îmbunătăți și spori...

Cauzele tragediei din Chișinău, când au fost electrocutați doi copii, vor fi cercetate de ANRE

Cauzele tragediei din Chișinău, când au fost electrocutați doi copii, vor fi cercetate de ANRE Cauzele și circumstanțele tragediei din Chișinău, când au fost...

Cristina Gherasimov vorbeşte despre aderare: ‘Avem o fereastră de oportunitate rară pe care ne-o oferă istoria’

Cristina Gherasimov vorbeşte despre aderare: 'Avem o fereastră de oportunitate rară pe care ne-o oferă istoria' Republica Moldova are deschisă o fereastră de oportunitate extrem...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.