Justiţia din Filipine o achită pe laureata Nobel pentru Pace, Maria Ressa, acuzată de evaziune fiscală

Publicat:

Jurnalista Maria Ressa, laureată a premiului Nobel pentru Pace, a fost achitată miercuri de acuzaţia de evaziune fiscală în ţara ei natală, Filipine, informează AFP, potrivit agerpres. Ea mai este inculpată în alte trei dosare penale, inclusiv unul pentru calomnie online, în care a fost deja condamnată în primă instanţă şi care a ajuns la apel.

Ressa, în vârstă de 59 de ani, are dublă cetăţenie, filipineză şi americană. Ea a primit premiul Nobel în 2021 alături de jurnalistul rus Dmitri Muratov şi este cunoscută ca proprietară a site-ului de informaţii Rappler.


Citește și :  Croaţia investighează dispariţia unui yaht aparţinând oligarhului uzbek Alişer Usmanov

Jurnalista, care a lucrat şi pentru CNN, a fost unul dintre cei mai vehemenţi critici ai fostului preşedinte filipinez Rodrigo Duterte, aflat la putere la Manila din 2016 până anul trecut, promotor al unei politici de combatere prin violenţă a traficului de droguri.

AFP reaminteşte că mai multe organizaţii pentru drepturile omului consideră procesele penale împotriva jurnaliştilor acte de hărţuire împotriva presei independente din Filipine. Ressa luptă de ani de zile cu diferite acuzaţii şi încearcă să anuleze la apel o condamnare la şapte ani de închisoare.

Miercuri, Curtea Fiscală din Filipine a decis că procuratura nu a reuşit să dovedească “mai presus de orice îndoială rezonabilă” acuzaţia că Ressa şi compania care deţine Rappler au dat informaţii incorecte într-o declaraţie de impunere legată de vânzarea de obligaţiuni către investitori străini, în 2015.

“Aceste acuzaţii erau motivate politic. Am reuşit să dovedim că Rappler nu a comis fraude fiscale”, a spus Ressa după pronunţarea sentinţei, în timp ce Rappler a afirmat într-un comunicat că “o decizie în sens opus ar fi avut consecinţe grave asupra presei şi a pieţelor de capital”.

Laureata Nobel avea lacrimi în ochi când a răspuns întrebărilor despre achitare spunând că aceasta reprezintă “o speranţă”.

Viitorul Rappler este însă nesigur în continuare, consemnează AFP. Cu câteva zile înainte de sfârşitul mandatului prezidenţial al lui Duterte, comisia pentru valori mobiliare din Filipine a ordonat închiderea site-ul pentru presupusa încălcare a “restricţiilor constituţionale şi legale privind proprietatea străină în media”. Compania-mamă Rappler Holdings este acuzată că, prin emiterea unor certificate de depozit, a permis preluarea controlului de către străini.

Constituţia Filipinelor permite investiţiile în presa naţională doar cetăţenilor filipinezi sau entităţilor controlate de aceştia. În cazul Rappler, este incriminată o investiţie din 2015 a firmei americane Omidyar Network, creată de fondatorul site-ului de licitaţii online eBay, Pierre Omidiyar.

Citește și : Biden vizitează joi California lovită de furtuni

Rappler şi alte site-uri au publicat imagini ale unor execuţii în cadrul “războiului împotriva drogurilor” proclamat de Duterte, punând la îndoială bazele legale ale metodelor folosite. Autorităţile filipineze recunosc că în lupta cu traficul de droguri au fost ucişi peste 6200 de oameni, în timp ce apărătorii drepturilor omului susţin că bilanţul este de zeci de mii de morţi.

În septembrie anul trecut, actualul preşedinte filipinez, Ferdinand Marcos Jr., a declarat că va respecta separarea puterilor în stat şi nu va interveni în procesele în care este implicată Ressa. Condamnarea acesteia pentru calomnie online a fost pronunţată în octombrie, la numai câteva luni de la începutul mandatului prezidenţial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.