X

Justiţia din Franţa cere ani grei de închisoare în cazul jihadistei Ines Madani

Justiţia din Franţa a cerut vineri la Paris o pedeapsă de 9 ani de închisoare şi o perioadă de supraveghere de două treimi din această perioadă în cazul lui Ines Madani, o tânără franţuzoaică devenită mentor pentru adepţi ai jihadismului şi care va fi, de asemenea, judecată în toamnă în legătură cu o tentativă de atentat din 2016, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Tânăra este acuzată că, între martie 2015 şi iunie 2016, a incitat grupuri pe mesageria criptată Telegram, încurajând femei şi bărbaţi să meargă în Siria şi apoi să comită atentate în Franţa.

Citește și : Sudan: Militarii vor fi garanţii unui guvern civil (ambasadorul sudanez la ONU)

Este o “personalitate confuză”, a declarat procurorul. Inculpata, judecată la Paris de miercuri, folosea pseudonime masculine “pentru a-şi consolida credibilitatea”. Ines Madani, o tânără cu o personalitate fragilă, născută în suburbiile Parisului, s-a prezentat cu numele de Abu Souleymane, un jihadist care s-a întors din Raqa pentru a comite atacuri în Franţa.

Joi, inculpata a subliniat rolul lui Oumar Diaw, supranumit Abu Barrou, un jihadist influent al grupării Statul Islamic (IS) în Siria, pentru care ea ar fi avut rolul de intermediar. “Abu Barrou a influenţat-o, a încurajat-o pe Ines Madani. (…) Dar actele (inculpatei) au continuat după moartea” jihadistului, în mai 2016, a precizat procurorul care se ocupă de acest caz.

“Ea are voinţa de a duce la capăt iniţiativele în care investeşte”, a mai menţionat procurorul. Ines Madani a acţionat în septembrie 2016, când a încercat să detoneze o maşină încărcată cu şase butelii de gaz lângă catedrala Notre-Dame din Paris. În acest caz, ea va fi judecată în perioada 23 septembrie – 11 octombrie.

Citește și : Matteo Salvini s-a întâlnit la Praga cu şeful extremei drepte din Cehia

Tags: frantainchisoareInes Madanijihadismparissiria
Categorii: Diaspora