X

Justiția din Myanmar a amânat pe 27 decembrie un verdict în procesul-fluviu împotriva fostei lidere Suu Kyi

Un verdict în procesul-fluviu intentat de junta militară birmană împotriva liderei Aung San Suu Kyi a fost amânat luni, ultima evoluţie într-o lungă serie de proceduri judiciare ce ar putea face ca fosta şefă a guvernului civil, deja condamnată la 2 ani la începutul lui decembrie, să stea după gratii timp de decenii, informează AFP, potrivit agerpres

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, de 76 de ani, se află în arest într-un loc ţinut secret după lovitura de stat de la începutul anului care a dus la înlăturarea ei de la putere. În dimineaţa zilei de 1 februarie, militarii au preluat din nou puterea în această ţară din Asia de Sud-Est, punând capăt unei scurte perioade democratice.

Citește și : Proteste la Barcelona împotriva extinderii limbii spaniole în şcolile din Catalonia

Verdictul, care urma să fie dat în acea parte a procesului în care ea este acuzată de import şi posesie ilegală de aparate talkie-walkie, a fost amânat pentru data de 27 decembrie, “fără a se oferi un motiv”, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Pentru aceasta, Aung San Suu Kyi riscă teoretic 3 ani de închisoare, însă aceasta este doar una dintre numeroasele acuzaţii împotriva ei, acuzaţii care, potrivit analiştilor, vizează îndepărtarea ei de pe scena politică.

Acuzaţiile se referă la primele ore ale loviturii de stat, atunci când soldaţi şi poliţişti au dat buzna la domiciliul ei şi au găsit-o în posesia unor materiale neautorizate. Membri ai raidului au admis ulterior, în timpul interogatoriilor, că nu aveau mandat de percheziţie, potrivit unei surse apropiate dosarului.

La începutul lui decembrie, Aung San Suu Kyi a fost deja condamnată la 4 ani de închisoare pentru incitare la revolte publice şi încălcare de reguli sanitare legate de COVID-19, un verdict condamnat de comunitatea internaţională.

Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a comutat ulterior pedeapsa la 2 ani de închisoare şi a anunţat ca ea o va ispăşi în arest la o reşedinţă supravegheată, în capitala Naypyidaw.

Mass-media nu sunt autorizate să asiste la procesul ei care se derulează în spatele uşilor închise la un tribunal special din capitală. De asemenea, junta i-a interzis echipei sale juridice să discute cu presa şi cu organizaţii internaţionale.

Junta a adăugat în mod regulat noi inculpări împotriva lui Aung San Suu Kyi, inclusiv pentru corupţie, pasibilă de 15 ani de închisoare, şi pentru fraudă electorală în timpul alegerilor pe care partidul ei, Liga Naţională pentru Democraţie (LND), le-a câştigat detaşat, în noiembrie 2020.

Citește și : NATO vrea să desfăşoare o prezenţă militară în România şi Bulgaria în contextul tensiunilor cu Rusia

De aproape 10 ani, Aung San Suu Kyi este ţinută în arest într-un loc secret, cu o mică echipă. Legătura ei cu lumea exterioară se limitează la scurte întâlniri cu avocaţii săi, care au ţinut-o la curent cu situaţia din ţară şi au transmis mesaje către susţinătorii săi.

Echipa de apărare a lui Aung San Suu Kyi este unica sursă de informaţie asupra procesului care are loc în spatele uşilor închise.

Tags: Aung San Suu Kyicovid-19Nobel pentru pace
Categorii: Știrile zilei