Justiția din Myanmar amână din nou pronunţarea unui verdict împotriva fostei şefe a guvernului civil

Publicat:

Un tribunal din Myanmar, ţară condusă de militari, a amânat luni, din nou, verdictul într-unul dintre procesele în care este judecată fosta şefă a guvernului civil Aung San Suu Kyi, înlăturată printr-o lovitură de stat anul acesta, informează EFE şi Reuters, care citează ambele o sursă apropiată procesului, potrivit agerpres.   

Instanţa, care trebuia să pronunţe sentinţa pe 20 decembrie, şi-a amânat din nou decizia cu privire la o acuzaţie legată de deţinerea fără licenţă a unor aparate walkie-talkie şi a unui dispozitiv pentru bruierea semnalelor.


Citește și : Anthony Fauci asigură că penuria de teste care se înregistrează în SUA va fi rezolvată în scurt timp

În acest proces, Suu Kyi, care a fost găsită vinovată de două infracţiuni deja judecate, este acuzată de încălcarea Legii telecomunicaţiilor, care prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la un an, şi a Legii privind exportul şi importul, pedepsită cu până la trei ani de detenţie.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace a fost condamnată la începutul lunii decembrie la patru ani de închisoare, pedeapsă redusă câteva ore mai târziu la doi ani de către junta militară, pentru incitare la rebeliune împotriva autorilor loviturii de stat şi pentru încălcarea regulilor COVID-19.

Această condamnare o împiedică pe Suu Kyi să candideze la ipotetice alegeri, în cazul în care armata îşi va respecta promisiunea de a organiza un scrutin în 2023.

În plus, Suu Kyi, în vârstă de 76 de ani, este acuzată de o serie de alte capete de acuzare, printre care încălcarea Legii privind secretele oficiale şi diverse acuzaţii de corupţie, care se pedepsesc cu 14, respectiv 15 ani de închisoare.

În ciuda hărţuirii judiciare de către junta militară – cu acuzaţii care îi pot aduce o pedeapsă combinată de peste 100 de ani de închisoare, potrivit Reuters – imaginea lui Suu Kyi rămâne simbolul popular în demonstraţiile care se opun juntei militare şi care cer restaurarea democraţiei şi eliberarea liderei.

Susţinătorii săi spun că procesele împotriva ei sunt nefondate şi sunt menite să pună capăt odată pentru totdeauna provocării pe care o reprezintă pentru puterea militară.

Fiica eroului independenţei Myanmarului faţă de Marea Britanie, Suu Kyi a petrecut ani de zile în arest la domiciliu pentru opoziţia sa faţă de regimul militar, dar a fost eliberată în 2010 şi a condus Liga Naţională pentru Democraţie, pe care încă o reprezintă, la o victorie zdrobitoare în alegerile din 2015.

Partidul său a obţinut o victorie clară şi în alegerile din noiembrie 2020 şi Suu Kyi a condus un guvern civil până când acesta a fost înlăturat, iar ea a fost reţinută în urma unei lovituri de stat militare la 1 februarie. Armata birmaneză justifică lovitura de stat prin presupuse fraude electorale, deşi alegerile au fost considerate legitime de către observatorii internaţionali, iar comisia electorală a respins plângerea militarilor.

Citește și : Putin nu a precizat cum va reacţiona Rusia în cazul în care garanţiile de securitate solicitate nu vor fi acordate

După ce a fost arestată în ziua loviturii de stat, lidera aleasă a petrecut mai multe luni în arest la domiciliu, la reşedinţa sa oficială din capitală, iar ulterior a fost transferată într-o locaţie neprecizată, potrivit avocaţilor săi.

Suu Kyi, care nu are practic niciun contact cu lumea exterioară, se pare că este într-o stare bună de sănătate, potrivit EFE. Ea neagă toate acuzaţiile care i se aduc.

La aproape unsprezece luni de la revoltă, junta militară încă nu deţine controlul deplin asupra ţării, în ciuda violenţelor brutale împotriva disidenţilor, care s-au soldat până în prezent cu cel puţin 1.375 de morţi, potrivit unei organizaţii de activişti din ţară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană Agenții economici din Republica Moldova vor putea să participe mai activ...

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare...

Tentative de corupere la vamă

Tentative de corupere la vamă Polițiștii de Frontieră au denunțat două tentative de corupere în PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe și în PTF Tudora. Citește și: Nordul țării...

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta O femeie ar fi comandat moartea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.